Německo dá příští rok všem osmnáctiletým občanům 200 eur na kulturu

Každý Němec, který v příštím roce 2023 dovrší věk 18 let, dostane od vlády KulturPass - poukaz na návštěvu kulturních událostí v hodnotě 200 eur.

Spolková republika Německo se rozhodla přivést mladé lidi do divadel a koncertních sálů. Oznámilo to německé ministerstvo kultury, vedené Claudií Roth, na společné tiskové konferenci s ministerstvem financí, vedeným Christianem Lindnerem. O vládním projektu informoval minulý týden web Classic FM.

Takzvaný KulturPass by se měl týkat zhruba 750 000 mladých Němců, kteří během příštího roku 2023 oslaví osmnácté narozeniny. Prostřednictvím tohoto poukazu každý z nich dostane 200 eur, které může utratit za návštěvu kulturních akcí včetně koncertů a divadelních představení.

Odhaduje se, že program bude vládu stát - podle zájmu - kolem 100 milionů eur. Pokud se osvědčí, mohl by pak být v následujících letech rozšířen i na mladší populaci, možná již od věku 15 let. V rámci programu také budou existovat určitá omezení. Částka bude například určena ke koupi vstupenek na několik různých představení, nikoli pouze jedno. Vyloučena je možnost nákupu u velkých online společností jako Amazon nebo Spotify, podpořena naopak bude návštěva malých nezávislých kin či knihkupectví.

Tento projekt není v Evropě ojedinělý, podobné programy už byly dříve realizovány například v Itálii nebo Francii. Jako opatření podporující obnovu kultury po pandemii covidu-19 pak Španělská vláda v letošním roce 2022 dala každému nově osmnáctiletému občanovi na kulturu dokonce 400 eur. O poukaz se od začátku akce údajně zatím přihlásilo 57% čerstvě plnoletých Španělů, kteří na něj letos mají nárok.

Foto: Profimedia

Podcast