Novou výkonnou ředitelkou Národního symfonického orchestru ve Washingtonu bude Jean Davidson. Chce ho pozdvihnout na skutečně národní úroveň

Od dubna ve funkci nahradí Garyho Ginstlinga, který na podzim odešel "za lepším" na pozici výkonného ředitele Newyorské filharmonie.

Americký Národní symfonický orchestr (The National Symphony Orchestra) sídlí v hlavním městě Spojených států, ve Washingtonu, v Kennedyho centru pro múzická umění. Založen byl v roce 1930 a jakožto národní symfonický orchestr hrává pravidelně i na význačných státních akcích - například každoročním koncertě v Kapitolu u příležitosti Dne obětí války. Mezi jeho hudebními řediteli se během uplynulých dekád vystřídali například Mstislav Rostropovič, Leonard Slatkin, Iván Fischer nebo Christoph Eschenbach, aktuálně je šéfdirigentem Gianandrea Noseda.

Bývalý výkonný ředitel NSO Gary Ginstling opustil tuto funkci v říjnu, aby se stal hlavním manažerem tělesa přece jen trochu prestižnějšího, Newyorské filharmonie. Od 1. dubna 2023 jej nahradí čtyřiapadesátiletá Jean Davidson, která je aktuálně ředitelkou největšího profesionálního pěveckého sboru v USA - Los Angeles Chorale. O novince včera informoval deník Washington Post.

Jean Davidson má za sebou působení především v řadě kulturních neziskových organizacích. Do nejvyšších pater hudebního průmyslu se dostala v roce 2001, kdy ji violoncellista Yo-Yo Ma (coby tehdejší hlavní osvětlovačku svého mezinárodního turné) jmenoval manažerkou právě vznikajícího projektu Silk Road. Kromě působení u Los Angeles Chorale, kde během svého sedmiletého působení zdvojnásobila rozpočet organizace na 8 milionů dolarů, byla do roku 2015 třeba také ředitelkou organizace pohybového umění New York Live Arts.

NSO operuje s rozpočtem ještě mnohem větším - téměř 38 milionů dolarů. Záměrem Jean Davidson je nicméně vést toto těleso k ještě vyšším cílům. "Mám dojem, že NSO se nedostává stejného respektu a uznání, jako jiným velkým orchestrům v této zemi," uvedla manažerka, která by washingtonské těleso chtěla pozdvihnout na úroveň skutečně "národní", jak ostatně stojí v jeho názvu. Zatím je však NSO poněkud ve stínu "velké pětky" americký orchestrů, kam kromě Newyorské filharmonie patří také ještě Bostonský symfonický orchestr, Chicagský symfonický orchestr, Filadelfský orchestr a Clevelandský orchestr, nemluvě o dalších amerických tělesech s mezinárodním renomé, například Pittsburském symfonickém orchestru nebo Losangeleské filharmonii.

"Jakmile jsem Jean poznal, okamžitě jsem věděl, že to je začátek silné spolupráce pro mě, hudebníky z NSO i pro celé Kennedyho centrum," řekl šéfdirigent Gianandera Noseda, který do Jean Davidson vkládá velké naděje. Obdobně o ní hovoří i prezidentka Kennedyho centra, Deborah Rutter: "Jeaniny vůdcovské schopnosti jsou v mnoha ohledech bezkonkurenční. Jako výkonná ředitelka exceluje ve schopnosti najít řád ve složitosti a vytvořit příležitosti z překážek." Davidson během svého působení také povede orchestr vstříc očekávanému stému výročí založení v roce 2030.

Foto: Jean Davidson (©Anthony Mongiello)

Podcast