Opera pro neslyšící? Lyrická opera v Chicagu představuje novou "zvukovou košili"

Technologická novinka, premiérově uváděná v aktuální sezóně v chicagské Lyrické opeře, se jmenuje SoundShirt a návštěvníkům se sluchovými poruchami by měla umožnit "hudební" zážitek z operního představení pomocí vibrací přenášených bezdrátově na speciální oblečení.

Lyrická opera v Chicagu v začínající sezóně 2023/2024 pilotně nabídne svým sluchově znevýhodněným návštěvníkům vynález pojmenovaný SoundShirt ("zvuková košile"). Vibrace vytvářené orchestrem a zpěváky na jevišti jsou přenášeny do speciálního kusu oděvu, který by měl i neslyšícím zprostředkovat zážitek z hudby.

Výrobek byl vyvinut módní společností CuteCircuit sídlící v Londýně, která se na nejrůznější technologicky vylepšené oděvy specializuje. Prozatím je k dispozici ve velikostech M a L, časem přibudou i další rozměry. "Jsme hrdí na to, že jako první operní společnost na světě můžeme nabídnout obecenstvu, které je neslyšící nebo má obtíže s poslechem v reálném čase, pohlcující kontaktní vjem živé hudby," stojí na webových stránkách amerického operního domu.

A jak to celé funguje? "Živé operní představení je zachycováno mikrofony a mistři zvuku míchají hudbu vytvářenou zpěváky a jednotlivými nástrojovými skupinami orchestru. Zvuková informace je následně transformována do haptického vjemu a výsledný signál je bezdrátově přenášen do SoundShirt." Sluchově postižený návštěvník tak na svém těle pocítí dynamické vibrace odpovídající právě hrané hudbě, což je v současnosti (v kombinaci s titulky nebo tlumočením libreta do znakové řeči) zatím nejvěrnější zážitek z operního představení, jaký mohou neslyšící zakusit.

Pro zrakově znevýhodněné návštěvníky už Lyrická opera v Chicagu nabízí například také programy v Braillově písmu, silné zvětšovací brýle zjednodušující sledování dění na jevišti nebo vodicí zvířata.

Prvním představením, kde bude omezené množství vstupenek se SoundShirt k dispozici, by měl být 1. října Bludný Holanďan skladatele Richarda Wagnera. Podruhé bude novinka využita při představení české opery: Jenůfy z pera Leoše Janáčka v termínu 12. listopadu.

K projektu SoundShirt zveřejnil operní dům i propagační video na svém YouTube kanálu:

Foto: Sál Lyrické opery v Chicagu (© Todd Rosenberg)

Podcast