Otevřela se Isarphilharmonie, nové útočiště Mnichovských filharmoniků

Moderní koncertní sál, který se otevřel letos v říjnu, nemá zůstat pouhým provizoriem a doufá v získání dlouhodobější návštěvnické základny.

Vzhledem k rozsáhlé rekonstrukci kulturního centra Gasteig, jež by se podle odhadů měla protáhnout až do roku 2027, se Mnichovská filharmonie z tohoto svého dosavadního sídla stěhuje letos na podzim do nového prostoru, situovaného ve čtvrti Sendling. Slavnostní inaugurační koncert proběhl 8. října a orchestr na něm pod taktovkou svého šéfdirigenta Valerije Gergijeva zahrál například Beethovena, Ravela a ve světové premiéře také novou skladbu Arising Dances francouzského varhaníka a skladatele Thierryho Escaicha.

Samotný název Isarphilharmonie, tedy Isarská filharmonie - podle řeky, jež Mnichovem protéká - samozřejmě nápadně odkazuje ke slavné Elbphilharmonie neboli Labské filharmonii v Hamburku. Budova pojme zhruba 1800 návštěvníků, stojí na ocelové konstrukci obklopující 60 000 kubických metrů prostoru a samotné jeviště má rozlohu 272 metrů čtverečních. Za její architekturou stojí společnost von Gerkan, Marg and Partners, o akustiku se pak postaral věhlasný japonský odborník Yasuhisa Toyota, jenž se podílel na 50 podobných projektech po celém světě, včetně Koncertní síně Walta Disneyho, Labské filharmonie, Helsinského hudebního centra nebo rekonstrukce Opery v Sidney.

"Hudba vzniká na jevišti a naším úkolem je pouze dopravit ji k uším posluchačů. Usilujeme o to, aby obecenstvo slyšelo hudbu z pódia co nejautentičtěji," uvedl ke své práci Yasuhisa Toyota. Šéfdirigent Valerij Gergijev označil novou budovu za "průkopnický koncertní sál s excelentní akustikou." Výkonný ředitel Paul Müller dodává, že nová kulturní instituce v Sendlingu bude z nových perspektiv zkoumat, jak by mělo vypadat moderní kulturní centrum a jak v něm umožnit co nejpřímější komunikaci mezi umělci a publikem.

V těchto dnech Mnichovská filharmonie v sále koncertuje spolu s ruským klavírním virtuosem Daniilem Trifonovem a i pro zbytek aktuální sezóny má Isarphilharmonie připraven pestrý program, v jehož rámci zazní Beethoven, Prokofjev, Dvořák, Ravel, Čajkovskij, Strauss, Rachmaninov, Šostakovič, ale také třeba Milhaud, Messiaen, Ligeti a dokonce Mystérium času českého skladatele Miloslava Kabeláče. Podrobný program sezóny naleznete na webu Mnichovské filharmonie pod tímto odkazem.

Přestože je nová moderní budova pro Mnichovskou filharmonii v tuto chvíli "útočištěm", své publikum a významné místo v kulturním životě bavorské metropole si snad udrží trvale, tedy i po skončení rekonstrukce Gasteigu.

Foto: Profimedia

Podcast