Pěveckou soutěž BBC Cardiff Singer of the World vyhrál italský basista Adolfo Corrado

Italský pěvec je prvním basistou, který se stal absolutním vítězem soutěže. Letošní ročník byl také jubilejní - soutěž se pořádá už 40 let.

Mezinárodní televizní soutěž klasických zpěváků BBC Cardiff Singer of the World se koná ve velšském Cardiffu co dva roky už od roku 1983. V roce 1989 se také začala udílet cena Song Prize za provedení písňového repertoáru, jejímž prvním laureátem se tehdy stal Bryn Terfel. Přesně o dvacet let později, v roce 2009, v písňové kategorii dokonce zvítězil Čech: basista Jan Martiník.

Celkovým vítězem se však žádný basista ještě nikdy nestal, pouze jeden basbarytonista. Ital Adolfo Corrado je tedy letos, u příležitosti 40. výročí založení soutěže, prvním vítězem svého oboru. Své vítězství označil za "splněný sen" a uvedl, že mu při vystoupení pomohla podpora ze strany obecenstva. Jako vítěz získá finanční odměnu a několik možností vystoupení s významnými světovými orchestry a v předních operních domech.

V minulém ročníku (2021) zvítězila jihoafrická sopranistka Masabane Cecilia Rangwanasha a také letos se do finále probojovaly dvě zpěvačky z Jihoafrické republiky: sopranistka Nombulelo Yende (mladší sestra slavnější Pretty Yende) a mezzosopranistka Siphokazi Molteno.

Ačkoli se soutěž koná ve Walesu, který je pěveckým uměním vyhlášený, letos mělo finále poprvé po 20 letech velšského účastníka - sopranistku Jessicu Robinson z malebné vesnice Llandissilio. Poslední finalistka byla rovněž z Británie - skotská mezzosopranistka Beth Taylor.

Písňovou cenu tentokrát vyhrál jihokorejský tenorista Sungho Kim, zvláštní cenu publika (pojmenovanou po legendární novozélandské pěvkyni jménem Kiri Te Kanawa) pak získala kolumbijská zpěvačka Julieth Lozano Rolong.

cardiff finalisté.jpg
  • Foto: finalisté soutěže (©Kirsten Mcternan)

Úvodní foto: Adolfo Corrado (©Kirsten Mcternan)

Podcast