Požár zničil památník Nikolaje Rimského-Korsakova. Shořelo přes 1000 exponátů.

Skladatelovo sídlo v obci Ljubensk, sloužící dnes jako muzeum, vzplálo tento víkend. Jako o možné příčině se spekuluje o nedbalosti dělníků opravujících střechu.

Nikolaj Rimskij-Korsakov patřil k předním ruským romantickým skladatelům: člen umělecké skupiny zvané Mocná hrstka byl mistrem barevné instrumentace a autorem nápaditých melodií, často inspirovaných folklórem a pohádkami. Roku 1908 zemřel na svém statku ve vesnici Ljubensk v Pskovské oblasti, v němž se nyní nachází skladatelovo muzeum.

Během uplynulého víkendu oznámil gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov na sociálních sítích, že v památníku vypukl devastující požár. Tragickou zprávu, včetně fotografií neštěstí, záhy převzala i anglickojazyčná média. Oheň si naštěstí nevyžádal žádné lidské oběti - podle ředitelky Pskovského muzea Světlany Melnikovové však bylo zničeno 1082 vzácných exponátů, tedy asi polovina sbírek muzea. Ztráty údajně zahrnují například písemnosti nebo dobový nábytek; zhruba pětina z nich by měla být nahraditelná. Naopak 1125 položek se pracovníkům muzea údajně podařilo zachránit ve spolupráci s požárníky a s místními obyvateli.

Vedernikov tvrdí, že požár s nejvyšší pravděpodobností způsobili dělníci, kteří opravovali střechu budovy a používali při tom otevřený oheň. Kvůli jejich neopatrnosti se pak živel rychle rozšířil do celé hlavní budovy dříve, než stihli dorazit hasiči. Podle gubernátorových slov patří muzeum ke kulturnímu dědictví "federálního významu" a slíbil, že se ve spolupráci s vládou zasadí o obnovu zničených i ochranu zbývajících památek spojených s Korsakovovým odkazem.

Oč větší starost teď ruská vláda údajně má o Korsakovův památník, o to méně ji zřejmě zajímají památky po Petru Iljiči Čajkovském. Jak uvedl Classic FM, v březnu tohoto roku ruská armáda zničila takzvanou "Čajkovského vilu" v ukrajinském městě Trosťanec, v níž Čajkovskij bydlel jako čtyřiadvacetiletý a kde roku 1864 napsal svou předehru Bouře podle hry Alexandra Ostrovského. Celé zhruba dvacetitisícové město na severovýchodě Ukrajiny, které se Čajkovského odkazem pyšní a v němž najdeme mimo jiné i skladatelovu sochu a park, bylo při ruské invazi brutálně poškozeno.

Foto: Profimedia

Podcast