Pražští symfonikové zítra vystoupí v Suntory Hall v rámci svého asijského turné

Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK je aktuálně na turné po Japonsku a Jižní Koreji. Zítra a v neděli je čekají koncerty v prestižní Suntory Hall v Tokiu.

I v novém Roce české hudby 2024 vyrazil Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK na své již tradiční asijské turné. Letos od 5.1. do 19.1. hrají celkem 10 koncertů, z toho 8 v Japonsku a 2 v Jižní Koreji. Orchestr na turné diriguje jeho šéfdirigent Tomáš Brauner, dva koncerty však bude řídit také slavný japonský dirigent Ken'ichiro Kobayashi.

Na programu je - jak jinak - především hudba česká. Během turné zazní skladby Antonína Dvořáka - Legendy op.59, č.3, ikonická Symfonie č.9 e moll „Z nového světa“ a také Koncert pro violoncello a orchestr h moll. Na některých koncertech však zazní také cyklus symfonických básní Má vlast letošního jubilanta Bedřicha Smetany a loňského jubilanta Sergeje Rachmaninova zase FOK připomene Klavírním koncertem č.2 c moll.

Kromě japonského dirigenta orchestr přizval ke spolupráci také „místní“, tedy asijské sólisty. Ve Dvořákově koncertu se představí violoncellisté Yuya Okamoto (Japonsko) a Taeguk Mun (Korea), v Rachmaninovově koncertu pak japonský klavírista Tomoharu Ushida.

Tentokrát turné vede po vynikajících koncertních síních: kromě japonských Sapporo Kitara Hall, Harmony Hall Fukui, Hyogo Performing Arts Center, Muza Kawasaki Symphony Hall, Iwaki Performing Arts Center Alios a Metropolitního divadla Tokio také orchestr dvakrát vystoupí v proslulé tokijské Suntory Hall, a to zítra a v neděli.

Na dvou jihokorejských koncertech pak vystoupí Pražští symfonikové v Daegu Concert House a především v Lotte Hall v Soulu, kde také celé turné uzavřou. Závěrečný koncert proběhne 18. ledna a na programu budou díla Antonína Dvořáka: Legendy, Koncert pro violoncello a orchestr a Symfonie č. 9 "Novosvětská". Více prozradil v telefonickém rozhovoru ředitel FOK Daniel Sobotka:

Foto: Suntory Hall (©Kurt Neubauer)

Podcast