Profesor Royal College of Music suspendován poté, co hrál pro ruská média v Mariupolu

Pianista a pedagog Alexander Romanovsky byl natočen, jak v troskách okupovaného Mariupolu hraje na ulici spolu s proputinovským houslistou Petrem Lundstremem za přítomnosti ruských médií. Nyní mu hrozí propuštění z prestižní britské hudební školy Royal College of Music, kde je profesorem klavíru.

Zahraničními médii v posledních dnech prolétlo video, na němž Alexander Romanovsky hraje na klavír ve válkou zničeném ukrajinském přístavním městě Mariupol, které je již několik měsíců pod ruskou nadvládou. Na housle si spolu s ním zahrál ruský hudebník Petr Lundstrem, výrazný podporovatel ruské invaze, jenž podle webu Classic FM například sdílel na sociálních sítích své fotografie v triku s písmenem "Z" - ruským proválečným symbolem. Blog Slipped Disc rovněž uvádí, že Lundstrem se chlubí 2,6 miliony rublů, jež vybral na podporu ruské armády.

Video je stále dostupné na YouTube. Romanovsky je v jeho popisku chybně označen jako italský rodák.

Klavírista se však paradoxně narodil na Ukrajině. Už ve věku 11 let debutoval pod taktovkou Vladimira Spivakova s orchestrem Virtuosové Moskvy, poté odešel studovat do Itálie, kde byl jeho učitelem Leonid Margarius - žák sestry Vladimira Horowitze. Romanovsky také vyhrál první cenu v prestižní Mezinárodní klavírní soutěži Ferruccia Busoniho a roku 2008 dokončil prestižní anglickou hudební školu Royal College of Music. Na této své "alma mater" se stal i pedagogem, nyní se však pod ním profesorská židle v Londýně povážlivě kývá.

Jeho pouliční koncert za přítomnosti ruských státních médií je vnímán jako akt ruské propagandy a podle nejnovějších zpráv už britská hudební akademie na základě zmíněného videa klavíristu suspendovala. Až se vrátí z právě probíhajících letních prázdnin, má být začátkem příštího akademického roku podroben formálnímu disciplinárnímu řízení.

Romanovsky ovšem prý kupodivu na sociálních sítích vyjádřil lítost nad vybombardovaným mariupolským divadlem: "V Mariupolu jsou smrt a utrpení všudypřítomné, ale v tomto případě jde ještě o něco navíc. Divadlo je místem, kde se skrze umění probouzí duše a kam lidé přicházejí, aby se cítili naživu," citoval Classic FM klavíristův profil na Telegramu.

Přední britský odborník na Rusko Mark Galeotti se přitom k Romanovského kauze vyjádřil pro deník Times shovívavě, když řekl, že podle něj "není na místě pranýřovat jednotlivce." Dodal, že se Romanovsky mohl cítit k vystupování před ruskými médii donucen. "Když vám stát řekne, ať něco uděláte, není moudré odmítnout. Přestože sám v Rusku nežije, může tam třeba mít rodinu," míní Galeotti, autor řady knih o Putinovi, ruských dějinách i ruské mafii.

Foto: Profimedia

Podcast