Pulitzerovu cenu za hudbu poprvé získal indiánský skladatel

Raven Chacon z kmene Navahů se stal laureátem hudební Pulitzerovy ceny za rok 2022 se svou kompozicí Voiceless Mass.

Pulitzerova cena je americkým oceněním udíleným od roku 1917 v oblasti žurnalistiky, literatury, ale také hudby. Aktuálně obsahuje jednadvacet kategorií a vítězství v každé z nich je spojeno s finanční odměnou 15 000 amerických dolarů. Hudební kategorie vznikla roku 1943 a mezi jejími laureáty najdeme jména jako jsou například Aaron Copland, Samuel Barber, John Adams, Steve Reich, ale i skladatele českého původu Karla Husu.

Přestože cena je udílena pouze americkým autorům (vždy za dílo, které mělo ve Spojených státech premiéru v předcházejícím roce), letos vůbec poprvé byla udělena skladateli pocházejícímu z etnické skupiny původních Američanů, tedy "amerických indiánů". Laureátem se stal Raven Chacon pocházející z kmene Navahů, největšího indiánského etnika na území USA. Pětačtyřicetiletý Chacon se narodil v oblasti Fort Defiance v Arizoně, momentálně žije a působí ve městě Albuquerque v Novém Mexiku. Vystudoval kompozici na Kalifornském institutu umění, kromě hudby se věnuje i výtvarnému umění a audiovizuálním a zvukovým instalacím.

Jeho oceněná skladba pro varhany a orchestr nese název Voiceless Mass (volně přeloženo Němá mše) a byla napsána speciálně pro prostor Katedrály sv. Jana Evangelisty ve městě Milwaukee ve Wisconsinu, kde měla 21. listopadu 2021 svou premiéru. Pikantní je, že koncert se konal u příležitosti Dne díkůvzdání. "Jakožto umělec indiánského původu si dávám záležet, abych svá díla neprezentoval během tohoto svátku. Ale tentokrát jsem se rozhodl udělat výjimku," uvedl Raven Chacon.

"Poprvé v životě jsem psal pro kostelní varhany a chtěl jsem se vyjádřit k prostoru, v němž je tento nástroj umístěn," řekl dále umělec ke své inspiraci instrumentem z dílen firmy Nichols & Simpson. "Chtěl jsem se zamyslet nad rolí církve při utváření tohoto státu, obzvláště pak ve vztahu k původním Američanům."

Mezi finálovými nominacemi letošní Pulitzerovy ceny za hudbu byli také skladatel a perkusionista Andy Akiho se skladbou Seven Pillars, již napsal pro ansámbl Sandbox Percussion, a skladatelka Anne Leilehua Lanzilotti - jež pro změnu pochází z etnika původních polynéských obyvatel Havaje - se skladbou pro smyčcový orchestr with eyes the color of time.

Foto: Profimedia

Podcast