Slezské divadlo Opava je bez ředitele. Kománek byl odvolán kvůli nejasnému hospodaření a špatné komunikaci, tvrdí město

Dirigent Aleš Kománek vydržel ve funkci ředitele Slezského divadla Opava rok a půl, od loňského ledna. Právě před rokem to byl pro změnu on, kdo stál u odchodu Vojtěcha Spurného z funkce šéfa opery. Pověřenou ředitelkou je teď ekonomka Lucie Krásová. Někteří zaměstnanci si stěžují na nejasné okolnosti i důvody Kománkova odvolání a sepisují petici.

Minulý týden média přinesla informaci o okamžitém odvolání Aleše Kománka z funkce ředitele Slezského divadla Opava. Rozhodnutí vydali radní města Opavy, které je zřizovatelem zmíněné kulturní instituce. Jedenačtyřicetiletý dirigent byl ve funkci teprve od ledna 2022, vystřídal v ní režiséra Ilju Racka mladšího. Dočasnou náhradou za Kománka bude ekonomka Lucie Krásová, která je řízením divadla pověřena do doby, než bude vybrán nový ředitel či ředitelka.

Rada města původně uvedla, že se problémy týkaly blíže nespecifikovaných "personálních a ekonomických otázek". Dodali však, že s uměleckým a dramaturgickým vedením divadla byli spokojeni a v tomto ohledu neměli výhrady.

Později byly důvody Kománkova odvolání mírně rozvedeny. V tiskové zprávě na webu města Opavy si tak můžeme přečíst vyjádření Pavla Meletzkého, náměstka primátora Opavy, který uvedl, že Kománek například nedostatečně konzultoval s městem financování divadla a nevysvětloval, kde chce vzít peníze na některé větší projekty.

„Máme informace o přípravě velkolepých dramaturgických představení, například se jedná o avizovanou světovou premiéru opery Dalinda italského skladatele Gaetana Donizettiho, která má mít premiéru za čtyři měsíce, ale město ani jeho finanční výbor nedostaly požadované informace o celkových nákladech k její realizaci,“ řekl Meletzký. Radnice tak prý nemá jasnou představu, jak na tom divadlo finančně je.

Financování Slezského divadla dlouhodobě provází vášnivá veřejná debata: opavský magistrát divadlu v uplynulých letech snižoval dotaci z 90 na 80 a posléze jen na 75 milionů korun ročně. Slezské divadlo je přitom nejmenším divadlem v republice, které má svůj stálý operní soubor. Vzhledem k relativní blízkosti Ostravy pak některé hlasy označují vlastní operu v Opavě za zbytečný luxus.

Meletzký se vyjádřil i k údajným Kománkovým pochybením v personální oblasti: „Během krátké doby odešlo z divadla několik, podle našeho soudu klíčových, osob. Končící zaměstnanci se odvolávali na špatnou až nulovou komunikaci s ředitelem Kománkem, jeho nevhodné zasahování do jejich práce a podobně. Tady, stejně jako v komunikaci všeobecně, vidíme největší slabiny odvolaného ředitele, a proto jsme využili práva zřizovatele a rozhodli o jeho odvolání,“ doplnil náměstek.

Přesně před rokem, začátkem července 2022, Kománek sám stál u odchodu dirigenta Vojtěcha Spurného z funkce šéfa opery, který byl hojně sledován v médiích. Spurnému prý Kománek "oznámil změnu" na jeho postu a kritizoval ho mimo jiné za špatnou komunikaci nebo manažerská pochybení.

Pověřená ředitelka Ing. Krásová uvedla, že se bude snažit zajistit "ekonomickou a personální stabilitu" a že "nová sezóna bude plnohodnotná". Zaměstnanci Slezského divadla uvádějí na sociálních sítích, že nikdo z nich včetně odborů prý o odvolání ředitele dopředu nevěděl a informaci získali až z médií. Proti odvolání ředitele Kománka se aktuálně podepisuje petice, pod kterou jsou i podpisy řady zaměstnanců. Mimo jiné si stěžují, že uváděné důvody ke Kománkovu odvolání jsou příliš obecné a nekonkrétní.

Foto: Aleš Kománek (©Foto Sklenka)

Podcast