Sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie proběhne pod dohledem Davida Gerneše

Sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc odsouhlasili v polovině prosince min. roku na svém zasedání olomoučtí zastupitelé. Přípravu sloučení obou institucí bude mít na starosti současný ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Ze čtyř variant budoucího fungování organizace, která by měla pokrýt jak divadelní provoz v Olomouci tak tamní hudební produkci, kterou dosud zastávaly divadlo a filharmonie, vybrali radní sice ne zcela nejekonomičtější variantu, ale podle rady odborníků tu, která zachová značky obou institucí a dokonce i oba orchestry.

Radní s platností do konce roku 2024 pověřili funkcí projektového manažera sloučení Davida Gerneše. Dosavadní ředitel Moravského divadla Olomouc k nové funkci uvedl: „Uvědomuji si, že existují legitimní obavy ze slučování a především pak rezonuje otázka propouštění. V první řadě budeme velmi podrobně prověřovat provozní funkčnost této varianty na půlročním modelu sezony 2025/2026 a společně s právníky posuzovat nabízené varianty sloučení nebo splynutí. Chtěl bych všechny ujistit, že jakákoliv diskuse o propouštění není teď na pořadu dne. Cítím zodpovědnost za zachování obou tradičních značek, jejich autonomií a sociálního smíru. V prvé řadě budeme adekvátní úspory hledat ve využívání společných prostor a prostředků a v optimalizaci dodavatelských služeb.“

Foto: ©Moravská filharmonie Olomouc

Podcast