SOČR mění šéfdirigenta

Šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude od sezony 2022/2023 Petr Popelka.

Šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) od sezony 2022/2023 bude na dobu tří koncertních sezon Petr Popelka. Nahradí dosavadního šéfdirigenta a uměleckého ředitele Alexandra Liebreicha. Pozici hlavního hostujícího dirigenta obsadí Robert Jindra, který nahradí Marka Šedivého

"Je mi velkým potěšením a ctí převzít pozici šéfdirigenta a uměleckého ředitele tohoto vynikajícího tělesa. Znamená to pro mě také návrat do orchestru mého rodného města, kde jsem v 19 letech zahájil svoji profesionální hudební kariéru jako kontrabasista. Kromě tradičního velkého symfonického repertoáru se těším na uvádění děl 20. a 21. století, která pro mě osobně mají velký význam," uvedl Popelka.

Pětatřicetiletý Petr Popelka v sezoně 2019/20 působil u orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku, kde byl asistentem šéfdirigenta Alana Gilberta. Od této sezony je šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a také hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. K tomu spolupracuje s řadou dalších renomovaných těles a věnuje se také opernímu repertoáru, například v drážďanské Semperoper a pražském Národním divadle. V sezoně 2021/2022 ho mimo jiné čeká návrat k orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku nebo koncerty s Dánským národním symfonickým orchestrem.

"Petr Popelka zažívá v posledních letech strmý vzestup své dirigentské kariéry, která k naší radosti započala před delším časem právě v SOČR, tehdy ovšem v roli orchestrálního hráče. Toto propojení dvou odlišných světů považuji za velkou devizu, která zdobí umění Petra Popelky vést orchestr k nejlepším interpretačním výkonům. Pozoruhodné a velmi vítané jsou nejen jeho zkušenosti s renomovanými evropskými orchestry, ale také spolupráce s norským veřejnoprávním rozhlasem a jeho symfonickým orchestrem. Budu se těšit na špičkové koncerty i nahrávky, které u nás pod Petrovým vedením pro veřejnost vzniknou," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Robert Jindra působí od roku 2001 v Národním divadle v Praze. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, dirigoval v Norské opeře v Oslu nebo ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Pravidelně vystupuje na významných festivalech, jako jsou Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Festival Leoše Janáčka. V září 2021 přebírá pozici šéfdirigenta Státní filharmonie Košice a v září 2022 pak místo hudebního ředitele Opery Národního divadla.

Zdroj: ČTK
Foto: Archív umělce (Lisa Martin)

Podcast