Soutěž Pražské jaro má historicky prvního výherce v kategorii viola

Historicky prvním vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v kategorii viola se stal Francouz Sào Soulez Larivière. Na druhém místě skončil Kyungsik Shin z Korejské republiky. Třetího finalistu, Erica Seohyun Moona z Korejské republiky v souladu s pravidly soutěže porota nehodnotila, protože nedodržel podmínku provedení Ligetiho sonáty zpaměti. Třetí cena tedy nebyla udělena.

Výsledky vyhlásila porota v sobotu pozdě večer v pražském Rudolfinu, které bylo dějištěm finále. Všichni tři soutěžící zahráli před porotou a publikem výběr ze Sonáty pro sólovou violu Györgye Ligetiho a za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a dirigenta Roberta Kružíka Rapsodii-koncert pro violu a orchestr od Bohuslava Martinů.

5-copyright-joerg-reichardt.jpg
  • Sào Soulez Larivière (©Joerg Reichardt)

„Hudba je osobitým vyjádřením každého umělce. Subjektivita posuzování hudby a objektivita soutěže mohou být v zdánlivém protikladu. Neboť jsme na hudební soutěži, musíme se s tímto protikladem vypořádat. Stálo nemálo úsilí nastavit pravidla, rozhodnout se pro program a samozřejmě diskutovat výkony jednotlivých kandidátů v rámci soutěže, která je v maximální možné míře umělecky svobodná a férová. Nebyl to jednoduchý úkol, ale byla to nádherná výzva. Přestože jsem předsedou poroty, považuji nás za jeden tým s otevřenou diskusí a schopností vzájemně si naslouchat. Názor všech členů poroty byl důležitý, protože každý přichází s rozdílnou zkušeností. To jsme měli na paměti při společně rozhodování,“ řekl při udílení cen předseda poroty Antoine Tamestit (Francie). Dalšími členy mezinárodní poroty byli violisté Kristina Fialová (ČR), Cynthia Phelps (USA), Tabea Zimmermann (Německo), Garth Knox (Irsko), Pavel Nikl (ČR) a Lars Anders Tomter (Norsko).

„Hudební soutěž nemůže být závodem, kde cílová čára určuje, kdo doběhne první. Poznat nové pohledy, učit se a komunikovat je mnohem důležitější. Jsem hrdý, že úkol naší skvělé poroty neskončil pouze udělením bodů, ale že se podělila o své pohledy a zkušenosti se soutěžícími. Svědčí o tom i skutečnost, že o masterclassy a setkání s nepostupujícími kandidáty byl takový zájem,“ uvedl ředitel festivalu Pražské jaro Pavel Trojan.

Do violové kategorie 74. Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se přihlásilo sedmdesát osm mladých lidí z celého světa a na základě poslechového předkola do Prahy přicestovalo 31 z nich.

V neděli 14. května 2023 pokračuje soutěž finálovým kolem v kategorii trombon. Začíná v 18 hodin v Obecním domě a bude živě přenášeno na YouTube kanálu Pražského jara: youtube.com/live/jXzlCNb5dIg. Výsledky budou oznámeny po 22 hodině.

Úvodní foto: Sào Soulez Larivière (©Clara Evens)

Podcast