Staronový ředitel FOK

V čele Pražských symfoniků zůstává Daniel Sobotka, rozhodli dnes radní Prahy.

Daniel Sobotka zůstane ředitelem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Dnes o tom na základě dříve vypsaného výběrového řízení rozhodli pražští radní. Dosavadní ředitel byl podle schváleného dokumentu jediný, kdo se do konkurzu přihlásil. Sobotka do funkce nastoupil v roce 2013.

Výběrová komise podle schváleného dokumentu ocenila předloženou vizi dalšího rozvoje orchestru i dosavadní Sobotkovy výsledky při jeho vedení. "Zároveň je podle výběrové komise jedna podaná přihláška důkazem, že je pan Ing. Sobotka odbornou veřejností pokládán za všeobecně uznávaného odborníka a schopného manažera bez nutnosti měnit současnou strategii směřování této příspěvkové organizace," stojí v dokumentu.

Magistrát v minulosti stanovil pravidlo, že ředitelé městských kulturních organizací mohou být ve funkci maximálně šest let, pak je nutné vypsat nové řízení. Před časem vedení města pravidlo rozšířilo i na sociální a zdravotní organizace, kvůli pandemii koronaviru však platnost pravidla následně pozastavilo.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK byl založen v roce 1934 a od roku 1952 je jeho zřizovatelem hlavní město. Hlavní scénou FOK je Smetanova síň Obecního domu, orchestr koncertuje také v kostele sv. Šimona a Judy na Starém Městě, který město odkoupilo od Českomoravské provincie Hospitálského řádu svatého Jan z Boha - Milosrdných bratří a dalo do správy orchestru. Ten se o odsvěcený kostel bude starat a nadále v něm vystupovat.

Zdroj: ČTK
Foto: Archív FOK

Podcast