Statistiky klasické hudby za rok 2023: Nejhranější žijící autor je John Williams, ženy a soudobá hudba jsou celosvětově na vzestupu

Americký skladatel filmové hudby, který v únoru oslaví 92. narozeniny, byl podle průzkumu webu Bachtrack nejhranějším žijícím autorem „klasiky“ v uplynulém roce 2023. Celosvětovým trendem je podle statistik také stále častější uvádění soudobé hudby a děl ženských skladatelek.

Nejhranějším žijícím skladatelem na světě byl v loňském roce 2023 Američan John Williams - legenda hollywoodské filmové hudby, která oslaví 8. února 92. narozeniny. Uvádí to pravidelná výroční statistika webu Bachtrack.

Ta je založena na programech více než 31 000 hudebních událostí po celém světě - koncertů, operních i baletních představení, které zmíněný internetový časopis v loňském roce evidoval.

Na druhém místě se mezi žijícími autory umístil Estonec Arvo Pärt, také už téměř devadesátiletý, který žebříčku vévodil v předchozím roce 2022. Na třetím místě je Němec Jörg Widmann, následují Brit Thomas Adès a američtí minimalisté Philip Glass a John Adams. Do první desítky se dostaly také čtyři ženy, skladatelky Sofia Gubaidulina, Caroline Shaw, Unsuk Chin a Anna Clyne.

Uvádění skladeb ženských autorek v minulém roce obecně vzrostlo. Na vzestupu jsou i ženy-dirigentky, ačkoli jsou stále ještě málo zastoupené u špičkových světových těles.

Mezi nejuváděnějšími skladbami loňského roku najdeme na předních příčkách díla Sergeje Rachmaninova, který měl v roce 2023 kulatá výročí narození i úmrtí. Konkrétně to jsou Symfonické tance a Klavírní koncerty č.2 a č.3. Oproti předchozím rokům se loni také výrazně více uváděla díla Gustava Mahlera a Kurta Weilla.

Stále velké oblibě se ve světě těší rovněž hudba českého skladatele Antonína Dvořáka, jehož Koncert h moll byl loni vůbec nejhranějším violoncellovým koncertem, zatímco jeho Symfonie č.9 e moll „Z Nového světa“ byla celkově třetí nehranější klasickou skladbou. Mezi 10 celkově nejuváděnějších (nežijících) skladatelů světa se však Dvořák loni nedostal.

Podle statistik Bachtracku se také poslední dekáda 2013-2023 nesla ve znamení globálního vzestupu soudobé hudby. V řadě zemí vzrostlo její zastoupení od roku 2013 zhruba dvojnásobně, přičemž v uvádění soudobé hudby celosvětově suverénně vedou Spojené státy americké. Naopak stále méně a méně se v posledních letech uvádí hudba stará a barokní.

Foto: John Williams (©Michael Kovac)

Podcast