Státní filharmonie Košice má nového šéfa

Zbyňka Müllera střídá Robert Jindra.

Státní filharmonie Košice bude mít od příští koncertní sezóny nového šéfdirigenta. Bude jím Robert Jindra, který vystřídá dosavadního šéfa Zbyňka Müllera, jenž stál v čele tohoto slovenského orchestru 13 let.

O změně na postu šéfdirigenta se v orchestru začalo diskutovat již v roce 2019 a umělecká rada se nakonec shodla na jméně Roberta Jindry. Zbyněk Müller, který těleso vedl od roku 2008 od příští - tedy 53. sezóny u orchestru zůstává na pozici hlavního hostujícího dirigenta. S postem šéfdirigenta Slovenské filharmonie Košice se Müller rozloučí koncertem 24. června 2021, na němž zazní cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Inaugurační koncert Roberta Jindry je plánován na 7. října 2021, kdy Státní filharmonie Košice zahájí svou 53. koncertní sezónu.

Robert Jindra studoval klasický zpěv na Pražské konzervatoři, poté pokračoval ve studiu oboru dirigování. V předchozích letech působil jako asistent šéfdirigenta v Deutsche Oper am Rhein, od roku 2010 do roku 2014 byl hudebním ředitelem v Národním divadle moravskoslezském, v roce 2013 se stal hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze, ale z funkce odstoupil již v červnu následujícího roku. Nyní se tedy od sezóny 2021/2022 stává šéfdirigentem Státní filharmonie Košice, kde navazuje na svou předchozí spolupráci hostujícího dirigenta.

Foto: Jaroslav Ľaš

Podcast