Stává se Česko velmocí komorní hudby?

Z Haydnovy soutěže ve Vídni si první a druhou cenu odnesly české soubory Trio Bohémo a Trio Incendio.

Soutěž Josepha Haydna, týdenní intenzivní klání, které pořádá Universität für darstellende Kunst ve Vídni, přinesla vavříny dvěma mladým českým souborům. Na poli sólistickém bychom světově úspěšné české interprety spočítali na prstech jedné ruky. Ale co se tradice komorních ansámblů týče, jsme na tom velmi dobře.

Podívejme se společně na výsledkovou listinu Haydnovy soutěže. Kdo zná hudbu tohoto vídeňského klasika, mistra v žánru koncertů, symfonií a právě komorní hudby, ví, že se v jeho partiturách "nic neschová". Průzračné pasáže, zřetelně vystavěná témata, klasická vyváženost, ale i zemitost, vtip a bravura... Haydnova hudba zkrátka vyžaduje svrchovaného interpreta.

První cenu obdrželo ex-aequo se souborem Trio Pantoum z Paříže české Trio Bohémo. Kromě první ceny od mezinárodní poroty, jíž předsedal pianista Avo Kouyoumdjian, získali "Bohémové" také cenu publika a ocenění za nejlepší interpretaci Haydnova díla.

Trio Bohémo vzniklo v roce 2019. Členy jsou Matouš Pěruška – housle, Kristina Vocetková – violoncello a Jan Vojtek – klavír. Navzdory tomu, že jsou všichni členové z České republiky, potkali se až během studií v maďarské Budapešti a krátce na to se rozhodli zformovat klavírní trio.

ijhwbsemitriocstpweb-002-9828_newcss.jpg

Krátce po svém založení obdrželi druhou cenu na prestižní soutěži Gianni Bergamo Award ve švýcarském Luganu. Na základě tohoto soutěžního úspěchu obdrželi pozvání ke spolupráci s italskou společností Le Dimore del Quartetto, která jim později udělila cenu "Soubor roku 2021". V létě 2021 obdrželi na ISA Festivalu v Rakousku ceny za nejlepší interpretaci díla Vídeňského klasicismu, Bohuslava Martinů a české moderní komorní hudby. O pár dní později vyhráli Mezinárodní soutěž ‚Filippo Nicosio‘ Award v Itálii. V září 2021 trio vyhrálo první cenu a cenu publiku na Mezinárodní soutěži Johannese Brahmse v Rakousku a v říjnu 2021 se stali vítězi mezinárodní soutěže Parkhouse Award v Londýně. V únoru 2022 byli hosty In Tune show v BBC Radio 3. V březnu 2022 získali první cenu a cenu za nejlepší provedení skladby S. Vainiunase na Mezinárodní soutěži Stasyse Vainiunase v litevském Vilniusu. O týden později získali v Německu na Mezinárodní soutěži Joseph Joachim druhou cenu (první cena nebyla udělena) a cenu za nejlepší provedení moderní skladby. V létě 2022 jim byla udělena cena pro nejlepší komorní soubor s klavírem na ISA Festivalu v Rakousku.

Na této ukázce interpretují éterickou hudbu Franze Schuberta.

V této sezoně je čeká debut v londýnské Wigmore Hall, ve Stoller Hall V Manchesteru, v Budapešťi v Solti Hall a představí se mimo jiné na festivalech jako je Shaldon Festival (Anglie), Classix Festival (Rumunsko) nebo na dalších koncertech v Německu, v Rakousku, v Itálii nebo v Anglii.

Ale zpět k aktuální Haydnově soutěži. Druhou příčku obsadilo Trio Incentio. Incendio znamená "jiskru" nebo "oheň" a když se podíváme na záznamy soutěžních vystoupení, je jasné, jak přiléhavý název si klavíristka Karolína Františová, houslista Filip Zaykov a violoncellista Vilém Petras zvolili.

Ani tento soubor není přes mladý věk jeho hráčů žádným soutěžním nováčkem. Může se pochlubit vítězstvími v několika mezinárodních soutěžích, jako jsou Gianni Bergamo Classic Music Award ve švýcarském Luganu, COOP Music Awards v Cremoně, Concorso Internazionale di Interpretazione Musicale “Marcello Pontillo“ ve Florencii, Lodz International Chamber Music Competition, Concorso „Massimiliano Antonelii“ v Latině a Soutěži Bohuslava Martinů v Praze, kde obdrželo i Cenu Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci autorova díla a Cenu Přemysla Pražáka.

Dalším soutěžním úspěchem tria je 2. cena ze Joseph Joachim International Chamber Music Competition ve Výmaru, přičemž první cena nebyla udělena. Trio zde navíc získalo i cenu za nejlepší interpretaci díla Josepha Haydna.

incendio.jpg

"Haydnova soutěž byla velmi náročná, měla čtyři kola plná obtížných skladeb. Haydnova hudba tvoří pilíř našeho repertoáru a máme ji velmi rádi," řekli členové Tria Incendia. Kromě druhé ceny si také z Vídně odvezli titul nejlepšího interpeta povinné soudobé skladby od Noemi Haffner. "Tahle skladba pomohla objevit dobře skrytý vokální potenciál Viléma a Filipa a Karolína si zase rozšířila svou sbírku magnetů na ledničce, protože právě ty v této barvité kompozici autorka vyžadovala," svěřili se hráči.

Trio Incendio je členským souborem European Chamber Music Academy (ECMA), která pro vybrané mladé evropské ansámbly koncerty a mistrovské kurzy po Evropě, což dává triu možnost rozvíjet se na masterclassech pod vedením významných hudebních osobností.

A protože jejich koncertní kalendář v nejbližších měsících nenabízí koncerty v domovině, zde alespoň ukázka z Tria in C Bohuslava Martinů, jak je provedli ve slavné Wigmore Hall.

Foto: Facebook Trio Bohémo a Trio Incendio

Podcast