Taneční centrum má nový stánek tance

V Braníku se dnes otevře Dům tanečního umění.

Dům tanečního umění se dnes otevírá v areálu bývalého branického pivovaru v Praze. Bude v něm sídlit konzervatoř Taneční centrum Praha, několik uměleckých souborů a tanečních institucí i třeba nově zřízený Nadační fond a Institut Pavla Šmoka. Při dnešním slavnostním otevření, které je naplánováno na 15:00, si bude možné prohlédnout areál, přičemž v jednom z nově rekonstruovaných tanečních sálů vystoupí Pražský komorní balet, Balet Praha Junior a Baby Balet Praha.

Pivovar Braník zabírá asi pětihektarový areál v Praze 4, pivovar v něm založili koncem 19. století pražští sládci. Výrobu ukončil počátkem roku 2007, dnes je ve vlastnictví akciové společnosti Braník Pivovar. Budova Branického pivovaru je architektonicky cennou stavební i technickou památkou v novorenesančním a secesním stylu. Areál, kde v minulých letech byly převážně sklady, se postupně rekonstruuje pro kancelářské, vzdělávací, umělecké a komunitní potřeby.

"Mnoho let jsme intenzivně a marně hledali vhodné prostory ve veřejné infrastruktuře a nakonec jsme se obrátili na soukromou sféru. Narychlo provedená rekonstrukce byla náročná, specifické požadavky mají památkáři, hygienici, hasiči, stavební úřad a také taneční instituce mají zvláštní provozní podmínky," uvedl Antonín Schneider, manažer Tanečního centra Praha.

V Praze má vzniknout také Dům tance, který na Žižkově připravuje společnost Tanec Praha. Mají v něm být zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce. Budova patří hlavnímu městu a ve správě ji má radnice Prahy 3.

Zdroj: ČTK
Foto: Konzervatoř Taneční centrum Praha

Podcast