Vladimir Spivakov byl po 33 letech vyhozen z vedení francouzského festivalu. Dozvěděl se to prý z médií

Francouzský mezinárodní hudební festival v alsaském městě Colmar se rozhodl nahradit svého uměleckého ředitele, ruského houslistu a dirigenta Vladimira Spivakova, který festival převzal roku 1989 a od té doby jej vedl. Spivakovovým nástupcem má být francouzský dirigent Alain Altinoglu.

Vladimir Spivakov je ruský houslista a dirigent, známý především svou prací s orchestrem Virtuosové Moskvy, který založil roku 1979. Je také šéfdirigentem Ruské národní filharmonie a v této pozici je prý (podle letos zveřejněného seznamu, který však raději neobsahuje Valerije Gergijeva) nejlépe placeným šéfdirigentem v Rusku. Patří k prominentům oficiální ruské kultury a v březnu 2014 podepsal dopis, který podporoval ruskou anexi Krymu a Putinovu agresivní politiku vůči Ukrajině. Na druhou stranu ovšem také v letošním roce 2022 spolu s dalšími ruskými umělci - například pianistou Jevgenijem Kissinem nebo Vladimirem Urinem, ředielem Velkého divadla v Moskvě - podepsal jiný dopis, který letošní ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje.

Dřívější otevřená podpora Putinova režimu však Spivakovovi zjevně není zapomenuta. Koncem října informoval blog Slipped Disc, že Mezinárodní hudební festival v Colmaru, malebném městě ve francouzském Alsasku, jmenoval nového uměleckého ředitele: francouzského dirigenta jménem Alain Altinoglu. Ten s okamžitou platností nahradil Spivakova, který přitom festival vedl od roku 1989, více než 30 let.

Tentýž blog nyní uvedl, že osmasedmdesátiletý Spivakov si v rozhovoru pro francouzský rozhlas postěžoval ohledně způsobu svého propuštění. "Dozvěděl jsem se to z SMS od francouzského přítele, který mě odkázal na stránku Slipped Disc na internetu. Nedostal jsem osobní dopis od starosty města ani od žádného člena představenstva festivalu." Spivakov dále uvedl, že oficiálně byl pak o svém konci ve funkci informován prostřednictvím nepodepsaného e-mailu. "Byl plný neurčitých pojmů, jako například: ´z důvodů, kterým každý rozumí´," stěžoval si v rozhovoru Spivakov, jenž se prý jednáním za svými zády cítí zrazen.

Foto: Profimedia

Podcast