Yuja Wang bude v sezóně 2024/2025 rezidenční umělkyní Newyorské filharmonie

Newyorská filharmonie včera oznámila program příští sezóny. Její součástí budou světové i americké premiéry nových děl, vystoupení rezidenční umělkyně Yuji Wang i budoucího šéfdirigenta Gustava Dudamela.

Jeden z předních amerických orchestrů odhalil včera 19. března plán příští sezóny 2024/2025. Dramaturgie mimo jiné zdůrazňuje významná výročí dvou francouzských skladatelů, která připadají na rok 2025: 150 let od narození Maurice Ravela a zároveň 100 let od narození Pierra Bouleze, jenž byl navíc kdysi i šéfdirigentem Newyorské filharmonie.

Rezidenční umělkyní bude tentokrát hvězdná pianistka Yuja Wang, která byla před několika lety také rezidenční umělkyní České filharmonie. S newyorským tělesem ji pojí dlouholetá spolupráce, odehrála s nimi už přes 30 koncertů. V rámci příští sezóny zahraje klavírní koncerty Maurice Ravela, Igora Stravinského, Rapsodii v modrém s původním doprovodem jazzového ansámblu, ale třeba také Capriccio pro klavír levou rukou a soubor dechových nástrojů od českého skladatele Leoše Janáčka.

13 premiér i Jakub Hrůša

Ze slavných sólistů a sólistek se v New Yorku opět představí i Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Joshua Bell, Yefim Bronfman, Renaud Capuçon, Renée Fleming, Hilary Hahn, Steven Isserlis, Víkingur Ólafsson, Beatrice Rana, Gil Shaham nebo Alisa Weilerstein; z dirigentů a dirigentek například Marin Alsop, Herbert Blomstedt, John Adams, Karina Canellakis, Gustavo Dudamel, Iván Fischer, Manfred Honeck, Paavo Järvi, Ton Koopman, Susanna Mälkki, Leonard Slatkin, Nikolaj Szeps-Znaider, Michael Tilson Thomas i český dirigent Jakub Hrůša. Debutovat s Newyorskou filharmonií budou v příští sezóně mimo jiné známá houslistka Patricia Kopatchinskaja nebo dirigenti Kevin John Edusei a Marek Janowski.

Budoucí hudební ředitel Gustavo Dudamel, který nastoupí do funkce v roce 2026, se už během příští sezóny představí v New Yorku se třemi abonentními programy, na nichž bude dirigovat mimo jiné Gershwinova Američana v Paříži, Stravinského Symfonii o třech větách, Symfonii č.11 od Philipa Glasse i Mahlerovu Symfonii č.7. Sezóna nabídne celkem 13 premiér, z toho 5 světových, 2 americké a 6 newyorských. Zahájena bude slavnostním galakoncertem 24. září 2024.

dudamel.jpg
  • Gustavo Dudamel (©Allen J. Schaben)

Úvodní foto: Yuja Wang (©Julia Wesely)

Podcast