Záchranáři a operní pěvci vzdělávali v první pomoci. Nevšední kurzy probíhají v Olomouci.

Vzdělávací platforma při Moravském divadle Olomouc (Ateliér MDO), známá nejen mezi obyvateli Olomouce, ale i mezi zájemci z celého kraje a dokonce i ze vzdálenějších koutů republiky, připravila pro první polovinu roku 2024 několik divadelních, či zdivadelněných kurzů. O lednové a únorové workshopy a dílny byl takový zájem, že většina z nich byla rychle vyprodaná. Připraveny jsou ale kurzy i pro další měsíce.

V lednu proběhl ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje exkluzivní Divadelní kurz první pomoci pod vedením záchranářů Ing. Jaroslava Zavadila a Davida Šmidry DiS., kteří se nezalekli ani divadelních rolí policisty a myslivce. Kurz vycházel z opery Ad Matrem vyprávějící o chlapci, který se rodičům ztratí v horách. „V kurzu kromě záchranářů vystupovali i naši operní pěvci. Představovali rodinu na výletě, kterou na cestě potká několik potíží a musí si umět poradit. Záchranáři všechno odborně vysvětlili a účastníci také zjistili, jak funguje aplikace Záchranka, kde je nejbližší AED a jak jej použít, a pak si sami vyzkoušeli resuscitaci na figurínách,“ přiblížila originální spolupráci divadla a záchranářů vedoucí Ateliéru MDO Petra Slezáčková. Pozitivní ohlasy na kurz se dostaly i k pedagogům na základních školách, kteří o něj okamžitě projevili zájem, takže se připravuje speciální „edice“ zásad první pomoci i pro ně.

Oblíbené, a také rychle vyprodané, jsou rovněž interaktivní besedy a kurzy, jež se zaměřují na představení divadelních profesí. Lidé tak hojně využívají příležitost nahlédnout do zákulisí a zjistit, jak to všechno funguje. V rámci interaktivních besed mohli návštěvníci již vidět prostory garderoby či si s technickými složkami prohlédnout jeviště ze všech stran. Intenzivní kurz se konal na vlásenkárně, kde si účastníci kromě prohlídky prostor a praktického nasazování paruk, vyzkoušeli i výrobu knírů. „Tento koncept je velmi populární, proto jej určitě zopakujeme. Do budoucna bychom chtěli zrealizovat třeba i interaktivní besedu s naším panem dirigentem, a odkrýt tak lidem další zajímavou profesi,“ prozradila Slezáčková.

Na jaře dostanou prostor kurzy víkendové a na pokračování. V sobotu 9. března proběhne baletní workshop pro dospělé, který povede primabalerína a sólistka baletního souboru Sawa Shiratsuki. Workshop bude vedený v angličtině, ale přítomná bude i překladatelka, a bude vhodný pro začátečníky.

Na úspěšný listopadový kurz rétoriky s Pavlem Hekelou navazuje jeho další řada, která zahrnuje čtyři intenzivní dubnové lekce. Kurz je vhodný jak pro laiky, kteří si chtějí vylepšit své komunikační a prezentační dovednosti, tak pro profesionály.

Ve dnech 13. a 14. dubna proběhne víkendový herecko-režijní workshop, který povede osvědčený tandem Michaela Doleželová a Roman Vencl, jenž stojí například za populární komedií Když se zhasne nebo tragikomedií Královny.

Byť květnové akce zatím nejsou v prodeji, i v tomto měsíci Ateliér MDO chystá atraktivní program. „Zájemci se budou moci poprvé přihlásit na kurz dabingu s členkou činohry Vladimírou Včelnou. Připravuje se i další program pro děti, jako je již tradiční dramatická dílna nebo nový koncept v podobě jarní lidové dílny. Na těchto akcích mohou malí účastníci dostat i naše edukativní divadelní zápisníky pro děti, které vznikly v prosinci 2023 ve spolupráci s olomouckou Střední školou polygrafickou, uvedla Petra Slezáčková.

Platforma v březnu, v rámci programu Ateliér do škol, rozšíří také spolupráci s pedagogickými pracovníky. Cílem je představit jim dramatickou výchovu jako prostředek, který mohou využít ve vlastní výuce, a také je seznámit s dalšími vzdělávacími aktivitami Ateliéru MDO pro školy, jako jsou dílny k vybraným inscenacím. Účast na semináři je bezplatná, je ale třeba registrovat se předem.

Moravské divadlo dlouhodobě podporuje mladé talenty a dává prostor začínajícím režisérům, dramaturgům či výtvarníkům. I proto navázalo spolupráci s Univerzitou Palackého a propojuje studenty Katedry divadelních a filmových studií s praxí. Aktuálně zde pod mentoringem herečky a lektorky Jany Posníkové realizují dramaturgické úvody k činoherním, a od března také k operním inscenacím.

Foto: ©Moravské divadlo Olomouc

Podcast