Zbankrotovaný Birmingham přestane financovat tamní balet i symfonický orchestr

Symfonický orchestr města Birminghamu ani Birminghamský královský balet už nebudou v budoucnu dostávat finanční prostředky od radnice anglického města, které v září loňského roku 2023 oznámilo svůj faktický bankrot.

Birmingham, nacházející se v hrabství West Midlands, je s více než 1,1 milionu obyvatel druhým největším městem Velké Británie. Po dlouhodobých finančních potížích radnice města v září loňského roku 2023 oznámila, že fakticky zbankrotovala. Aby město udrželo základní sociální, vzdělávací a další služby, bude muset sáhnout k řadě razantních opatření. Jak uvedla BBC, navrhované škrty by měly vést k úspoře až 300 milionů liber. Šetřit se bude například na pouličním osvětlení nebo svozu odpadu a propuštěno prý bude kolem 600 osob. Obecní daň by pak měla vzrůst až o 21%.

Úspory se ovšem bohužel dotknou i kultury. Pravidelné granty pro významné birminghamské kulturní instituce budou sníženy tento rok o 50% a v příštím finančním roce o 100%, tedy zcela zrušeny. Mezi „oběťmi“ škrtů bude nejen Symfonický orchestr města Birminghamu (City of Birmingham Symphony Orchestra - CBSO), který město v roce 1920 dokonce založilo, ale třeba také Birminghamský královský balet, Birminghamské repertoárové divadlo, Birminghamská operní společnost anebo Birminghamský mezinárodní taneční festival.

Jsme zarmoucení tím, co by tyto úspory, nedávno ohlášené městkou radou, mohly znamenat pro Birmingham a jak by mohly dopadnout na běžné životy lidí v celém městě,“ stojí ve včera zveřejněném kolektivním prohlášení birminghamských symfoniků, kteří dále připomínají, že granty od města získávali pravidelně posledních 104 let a že kulturní sektor si v posledních letech vlivem covidu i inflace už skutečně vytrpěl své.

Pro světoznámý orchestr ovšem tato ztráta nejspíše alespoň nebude likvidační. Web Slipped Disc uvádí, že ztracené granty tvoří asi jen 5% jejich celkového rozpočtu a že křivda ze strany radnice je tudíž především emoční. To se však nedá říci také o všech ostatních zasažených institucích: například organizace Sampad, která se v Birminghamu věnuje ochraně jihoasijského umění a kultury, uvedla pro BBC, že podpora od města je pro ně zcela zásadní.

Symphony_Hall,_Birmingham_(31974608764).jpg
  • Interiér birminghamské Symphony Hall (©Bob Hall)

Úvodní foto: Sídlo CBSO (©Alastair Carew-Cox)

Podcast