Zemřel anglický dirigent Andrew Davis

Ve věku 80 let o víkendu zemřel v Chicagu anglický dirigent Sir Andrew Davis, bývalý šéfdirigent Symfonického orchestru BBC, Torontských symfoniků a Melbournských symfoniků.

V sobotu 20. dubna ve věku 80 let podlehl leukémii mezinárodně uznávaný anglický dirigent Andrew Davis (1944-2024). Mezi hudebníky byl oblíbený pro svůj smysl pro humor, vlídný přístup, profesionalitu i entuziasmus.

Na Královské hudební akademii v Londýně a King's College v Cambridgi studoval varhany, studiem dirigování pokračoval v Římě na Národní akademii svaté Cecílie.

Během své padesátileté kariéry působil na předních dirigentských postech ve Velké Británii, Kanadě, Austrálii i Spojených státech amerických. Roku 1975 se stal šéfdirigentem Torontských symfoniků, v roce 1988 se vrátil do rodné Anglie na post hudebního ředitele Glyndebournského operního festivalu.

Roku 1989 byl jmenován šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC. Od roku 2000 zastával přes 20 let funkci hudebního ředitele Lyrické opery Chicago, paralelně byl v letech 2013-2019 také šéfdirigentem Melbournských symfoniků.

Věnoval se širokému repertoáru, ovšem se zvláštním důrazem na tvorbu britských skladatelů, jako byli Michael Tippett nebo Harrison Birtwistle. Jeho třetí manželkou byla americká koloraturní sopranistka Gianna Rolandi, jejich syn Edward Frazier Davis je skladatelem a barytonistou.

Foto: Andrew Davis (©Brian Rich)

Podcast