Zemřel jazzman Antonín Bílý

Člen Tradicional Jazz Studia podlehl těžké nemoci, kterou zkomplikoval covid.

Dnes v noci zemřel v nemocnici Pod Petřínem jazzový pianista, skladatel a pedagog Antonín Bílý. Informovala o tom jeho manželka Jitka.

Antonín Bílý se narodil v Praze 7. května 1939. Od raného dětství se zabýval hudbou, po skončení II. světové války byl krátce žákem Lidové školy umění, během studia na Střední průmyslové škole geologické v Praze v letech 1954 až 1957 se pak soukromě vzdělával jako klavírista, skladatel a aranžér. V roce 1986 absolvoval úspěšně studium skladby a dirigování na pražské LŠU-LK.

Od téhož roku působil na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze jako pedagog, v roce 1991 byl jmenován vedoucím oddělení skladby a dirigování. Nedlouho po seznámení s bratry Ivanem a Pavlem Smetáčkovými založil Studijní skupinu tradičního jazzu, na níž později navázalo v roce 1959 Traditional Jazz Studio. Antonín Bílý se jako klavírista podílel na mnoha uměleckých zájezdech Traditional Jazz Studia, a to po celé Evropě i ve Spojených státech amerických, např. v roce 1977 na Jazz+Heritage Festival v New Orleansu.
Antonín Bílý se zprvu spíše uplatňoval jako virtuózní jazzový klavírista a aranžér, později se věnoval komponování vlastních jazzových skladeb. Jeho aranžmá klasických jazzových skladeb i jeho vlastní kompozice patří ke zlatému fondu české jazzové tvorby. Mezi jeho nejznámější skladby patří např. Kapriola a slunečník; V sedmém poschodí; Dva za tři; Entymologův sen; Sluneční duha; Zlatý rám; Bílý dým a další.

V roce 1968 získal Antonín Bílý první cenu na klavírní soutěži v Düsseldorfu, o rok později úspěch zopakoval na klavírní soutěži v Zürichu. V roce 1989 zvítězil na soutěži v italské Bologni se skladbou Fine stagione. Byl dlouholetým členem České hudební společnosti, České jazzové společnosti a mnoha dalších, mimo jiné i České entomologické společnosti.

Podle blízkých přátel byl Antonín Bílý - krom toho, že byl výtečným muzikantem - především "skvělý člověk, vpravdě renesanční osobnost se záběrem od jazzu ke klasice, od astronomie k entomologii. Krásný a dobrý jak jen člověk může být".

Na fotografii: Antonín Bílý a Pavel Smetáček
Foto: Jan Mazura, Český rozhlas 17.3.2021

Podcast