Zemřela nejstarší aktivní pianistka na světě. Bylo jí 109 let

Colette Maze, která ještě letos na jaře vydala nové album, se narodila v roce 1914.

V neděli zemřela Colette Maze, zřejmě nejstarší aktivní klavíristka na světě. Narodila se v Paříži 16. června 1914, krátce před začátkem 1. světové války.

Vydala celkem sedm nahrávek, první až v roce 2004, kdy jí už bylo 90 let. Poslední album, pojmenované 108 Years of Piano (108 let klavíru) jí vyšlo letos - v roce 2023. Do posledních chvil si prý udržovala paměť každodenním hraním.

Collete studovala od svých patnácti let, tedy od roku 1929, na pařížské konzervatoři École Normale de Musique de Paris. Mezi její učitele patřily legendy jako Alfred Cortot, Jeanne Blancard a Nadia Boulanger. Od svých 18 let žila v Paříži v bytě ve 14. patře s výhledem na Seinu. Rodiče ji v profesionálním hraní nepodporovali, živila se tedy pouze výukou klavíru. Nahrávat hudbu ji přiměl až v pokročilém věku její syn.

Na jejích CD najdeme především skladby Clauda Debussyho, na letošní poslední CD však nahrála také hudbu Ástora Piazzolly, George Gershwina a Roberta Schumanna. Do klavíru prý začala poprvé ťukat už jako dvouleté dítě.

Ještě letos v dubnu uvedla pro Classic FM, že cvičí čtyři hodiny denně. Byla rovněž aktivní na sociálních sítích. "Nejtěžší je pravidelně cvičit. Ve škole si musíte procvičovat mysl každý den, ale to pak velice rychle zmizí, pokud přestanete cvičit pravidelně," řekla Colette Maze, jejíž motto znělo: "Klavír je přítel".

Foto: Colette Maze (©Aliette de Laleu)

Podcast