2:08,3 trvá nejkratší opera na světě, zapsaná do Guinnessovy knihy rekordů. Jejím autorem je Čech

4. září 1892 se narodil francouzský hudební skladatel Darius Milhaud, autor jedné z nejkratších oper na světě. Jeho rekord překonal český skladatel Leon Juřica.

Milhaud má na svém kontě několik extrémně krátkých oper, z nichž sedmiminutový Vysvobozený Théseus (La Délivrance de Thésée) si vysloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů jako nejkratší opera na světě. Tento rekord ovšem v roce 2001 překonal český hudební skladatel Leon Juřica svou mikrooperou Žáby, která trvá 2:08,3 minuty.

Darius Milhaud (1892–1974) se narodil ve francouzském Aix-en-Provence do židovské rodiny. Po studiích na pařížské konzervatoři působil nějaký čas jako spolupracovník významného básníka a dramatika Paula Claudela, který sloužil jako velvyslanec v Brazílii. Z jejich vzájemné spolupráce vzešlo dílko s názvem Les Mariés de la tour Eiffel (Svatebčané na Eiffelovce) z roku 1921, k němuž Claudem napsal libreto.

Na výletě do Spojených států v roce 1922 uslyšel Milhaud poprvé v ulicích Harlemu „autentický“ jazz a pod vlivem této hudby zkomponoval následujícího roku balet Stvoření světa (La Création du Monde) pro malý orchestr a sólo saxofon. Popisuje stvoření světa na základě africké lidové mytologie a Milhaud v něm používá prvky latinskoamerické taneční hudby, blues, rumby a improvizovaného jazzu.

V roce 1939 se Milhaud přestěhoval do Spojených států (jeho židovský původ mu neumožňoval vrátit se do své vlasti až do osvobození), kde získal učitelské místo na Mills College v Oaklandu v Kalifornii. Po válce učil střídavě na Mills College a na pařížské konzervatoři až do roku 1971, kdy musel místa pro špatné zdraví opustit. Nakonec upoután na kolečkové křeslo zemřel v Ženevě v červnu 1974.

Milhaud byl jedním z nejplodnějších autorů 20. století. Byl členem skupiny Pařížská šestka a stejně jako pro některé z jeho současníků (Bohuslava Martinů, Paula Hindemitha či Heitora Villa-Lobose) bylo pro něj komponování stejně snadné jako dýchání. Proslul jako mimořádně rychlý tvůrce. Mezi jeho nejznámější díla patří kromě baletu Stvoření světa taneční suita Saudades do Brazil či další balet s názvem La Boeuf sur le Toit (Vůl na střeše). Jmenuje se podle proslulé pařížské restaurace a tančírny Boeuf Sur le Toit, jejíž název se vztahuje k místní specialitě z hovězího masa.

Milhaudův rekord jeho opery Vysvobozený překonal v roce 2001 Leon Juřica

Otec Leona Juřicy (1935–2014) byl horníkem, později vážným a správcem nádvoří na dole Evžen; zdálo by se tedy, že u Leona nebyly žádné předpoklady k múzám, přesto už od mládí tíhnul k hudbě. Leon po střední škole začal studovat medicínu na lékařské fakultě v Olomouci, ovšem poté, co jeho otce zatkli a odsoudili za činnost v ilegálním výboru lidové strany, kterou po roce 1948 založil, ze studia jej vyloučili. Poté vystřídal řadu dělnických profesí, například byl koksařem v koksovně Karolina, pracovníkem kovodružstva v Rychvaldu a vyhledávačem bulačů na dole Antonína Zápotockého v Lazích. Posléze získal místo archiváře Československého rozhlasu v Ostravě a následně začal spolupracovat i s rozhlasovou hudební redakcí. Dálkově vystudoval hudební vědy v Brně. Po absolvování začal vyučovat na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Mezi jeho nejznámější díla patří dětské opery či melodram, který zkomponoval k poslednímu dopisu Milady Horákové.

Svou operou Žáby, která trvá dvě minuty a premiéru měla 20. září 2001 v sále minoritského kláštera v Opavě, se zapsal do Guinessovy knihy rekordů a překonal tím dosavadní prvenství Dariuse Milhauda.

Ke zkomponování opery Žáby v jednom z rozhovorů po vzniku tohoto dílka Leon Juřica řekl:
„Byl jsem jednou nemocný a dostala se mi do rukou právě kniha rekordů, kde jsem zjistil, že nejkratší operu napsal Darius Milhaud. Ta trvala zhruba pět minut. Tak jsem si vzal antickou pověst Žáby a podle ní napsal dvouačtvrtminutovou operu. Je o tom, jak bohyně Lethe dostane žízeň a chce se napít z rybníčka. V tom jí ale zabrání sedláci, které ona za trest promění v žáby.“

Foto: Darius Milhaud (Profimedia)

Podcast