Bayreuth bude šetřit na festivalovém sboru, plánuje ho zmenšit až o 40%. Úroveň představení neklesne, tvrdí vedení

Slavný operní festival uvádějící výlučně díla Richarda Wagnera oznámil razantní úspory. Tvrdí však, že restrukturalizace festivalového pěveckého sboru neovlivní uměleckou úroveň představení. Zamýšlený krok rezonuje v médiích a vyvolává kontroverze.

Nejstarším dosud konaným festivalem klasické hudby na světě jsou Hudební slavnosti v Bayreuthu - Bayreuther Festspiele. Každé léto jsou v bayreuthském Festivalovém divadle uváděny výhradně opery romantického skladatele Richarda Wagnera, který budovu navrhl společně s architektem Otto Brückwaldem.

Letošní ročník festivalu provázelo nepříjemné vypadávání klíčových zpěváků z některých inscenací doslova na poslední chvíli. Jednoduché však pravděpodobně pro organizátory nebudou ani příští ročníky. Finančním těžkostem, které jim údajně hrozí, se rozhodli předejít zmenšením festivalového pěveckého sboru i úpravou smlouvy s orchestem. Veřejnosti přitom slibují, že to nebude mít negativní dopad na kvalitu produkcí.

K plánovaným úsporám se už v pátek 24. listopadu vyjádřila Asociace německých operních a tanečních souborů (VdO), která uvedla, že se v prohlášení určeném vedení festivalu"jasně vyslovili proti plánované redukci sboru o 40 % ze 134 na celkových 80 členů od roku 2024. (...) Plánované snížení kolektivně dohodnuté velikosti sboru o 40 % neboli 54 osob by mělo významné dopady, se kterými se nepočítalo. Festivalový sbor zhruba z 50% tvoří zpěváci na volné noze, pro které je účast na Bayreuthském festivalu důležitým základem jejich ročního příjmu."

Záměr už veřejně zkritizovala také například Německá hudební rada (Deutscher Musikrat), jejíž generální tajemní Christian Höppner včera v prohlášení vyzval k zachování stávající podoby sboru. Jeho redukce by podle něj byla v rozporu s charakterem Wagnerovy hudby a mezinárodně renomovanému festivalu by poškodila pověst.

Bayreuth se však hájí tím, že není na vybranou: "Všechny divadelní a operní společnosti jsou zasažený výrazným nárůstem nákladů, což bez přijetí úsporných opatření nebo zvýšení dotací může vést k ekonomickým problémům v příštích letech. Mzdové náklady tvoří asi 75% našich celkových výdajů," argumentuje vedení festivalu, podle kterého se v příštích letech mohou dodatečné náklady kumulativně vyšplhat až na několik milionů eur navíc. Neexistuje přitom prý žádná vyhlídka na zvýšení dotací.

"Kromě restrukturalizace pěveckého sboru byla také dohodnuta změna smluvních podmínek s orchestrem, která se bude týkat pracovní doby a která povede k šesticiferným úsporám," dodává vedení festivalu, který má v roce 2026 oslavit 150. výročí od svého založení. "Není se třeba obávat, že výsledkem restrukturalizace bude jakákoli ztráta hudební kvality," ujišťují návštěvníky. Zmenšený festivalový sbor má totiž prý být doplňován ještě "zvláštním sborem". Jak se zdá, ten tedy nejspíše bude najímán pouze pro některé konkrétní tituly, které budou nezbytně vyžadovat velké obsazení.

Foto: Festivalové divadlo v Bayreuthu (©Enrico Nawrath)

Podcast