Christoph Eschenbach se vrací do rodné Vratislavi. Bude tam uměleckým ředitelem filharmonie

Třiaosmdesátiletý dirigent, který se v polském městě v roce 1940 narodil, má nastoupit do funkce uměleckého ředitele Vratislavské filharmonie letos 1. září.

Počátek života německého dirigenta a pianisty Christopha Eschenbacha byl velice dramatický. Narodil se během 2. světové války, v únoru 1940, v polském městě Vratislav. Ještě před koncem války se stal sirotkem. Jeho matka - zpěvačka a učitelka klavíru - zemřela při porodu; otec - dirigent a muzikolog - byl odveden do Wehrmachtu a padl v roce 1945 v Durynsku. Následující zimu zemřela v uprchlickém táboře také jeho babička, která se o Christopha starala.

V důsledku těchto traumat údajně celý rok nemluvil. Pomohla mu až hudba. Eschenbach později v Německu vystudoval klavír a dirigování a vyhrál řadu prestižních klavírních soutěží. Roku 1964 začala nahrávat pro Deutsche Grammophon, studoval u George Szella a během své kariéry byl například hlavním hostujícím dirigentem curyšského Tonhalle Orchestru, hudebním ředitelem Houstonských symfoniků, amerického Národního symfonického orchestru a Filadelfského orchestru. Od roku 2019 působil jako šéfdirigent berlínského Konzerthausorchesteru, kde ho v nové sezóně vystřídala Joana Mallwitz.

Eschenbach se však od září vrátí do rodné Vratislavi, kde bude působit jako umělecký ředitel Vratislavské filharmonie. Informoval o tom web Opera Wire. S tamním ředitelem, dirigentem Andrzejem Kosendiakem, by měl Eschenbach spolupracovat až do konce sezóny 2028/2029, kdy už mu bude téměř devadesát let.

„Vrátit se zpět domů do Vratislavi a stát se součástí rodiny Národního hudebního fóra je hluboce emocionálním okamžikem mého života," uvedl Eschenbach. „Orchestru, veřejnosti i místní komunitě slibuji, že nabídnu svůj hudební vesmír a udělám vše, co bude v mých silách, abych tuto hudební instituci rozvíjel.“

Foto: Christoph Eschenbach (©Eric Brissaud)

Podcast