Daniele Gatti míří do Drážďan. Orchestr si jej vybral za příštího šéfdirigenta

Orchestr Staatskapelle Dresden zvolil Gattiho na svém včerejším shromáždění. Pozici by měl převzít po Christianu Thielemannovi, kterému končí smlouva v roce 2024.

Šedesátiletý Daniele Gatti v současnosti působí například u Mahlerova komorního orchestru a Orchestru Mozart. V minulosti byl mimo jiné šéfem Francouzského národního orchestru, Curyšské opery a také nizozemského orchestru Concertgebouw, z poslední jmenované pozice však byl roku 2018 odvolán kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování. (Na jeho čtyři roky neobsazené místo byl nedávno vybrán úspěšný finský dirigent Klaus Mäkelä - více čtěte zde.) V devadesátých letech stál Gatti rovněž v čele italského Orchestru Národní akademie svaté Cecílie a loni v dubnu se v médiích objevila zvěst, že by se (podle italského deníku Corriere della Serra) mohl k tomuto tělesu brzy opět vrátit po blížícím se odchodu Antonia Pappana. Momentálně si však Gattiho služby žádá zcela jiný orchestr, který od Říma sídlí přes 1000 kilometrů na sever.

Hudebníci ze Staatskapelle Dresden zvolili Gattiho budoucím šéfdirigentem na včerejším shromáždění. Své orchestrální radě a saské ministryni kultury Barbaře Klepsch tím udělili pověření k zahájení vyjednávání s italským umělcem, jehož výsledkem by mělo být podepsání smlouvy. Daniele Gatti ostatně s drážďanským tělesem spolupracuje už přes dvacet let - debutoval tam v roce 2000 na pozvání tehdejšího šéfdirigenta Giuseppa Sinopoliho. Od té doby navštěvuje Drážďany pravidelně: loni v listopadu například dirigoval Staatskapelle na odloženém "velikonočním" festivalu v Salcburku, letos v červenci s nimi zase provede Mahlerovu Symfonii č. 9 na závěrečném koncertě této sezóny.

Orchestrální rada uvádí v tiskové zprávě, že volbou Gattiho chtějí "nejen navázat na mimořádně plodnou spolupráci z posledních let, ale také získat pro Staatskapelle Dresden jednu z nejuznávanějších dirigentských osobností současnosti. Orchestr jej upřednostnil před ostatními kandidáty pro jeho vnímavost k jedinečnému zvuku Staatskapelle, strhující hudební vize a - v neposlední řadě - mezinárodní reputaci. Jsme pevně přesvědčeni, že s Maestrem Gattim v čele si dokážeme i v budoucnosti udržet vysokou uměleckou úroveň."

Nora Schmid, umělecká ředitelka Semperovy opery, k tomu dodává: "Hudebníci ze Staatskapelle si za šéfdirigenta vybrali člověka, který svými obrovskými hudebními zkušenostmi a nadšením pro různorodý repertoár udává tón na operních i koncertních pódiích v Drážďanech i ve světě. Už dlouho jsme ve velmi inspirativním kontaktu a těším se na další spolupráci s ním."

Foto: Matthias Creutziger (Sächsische Staatskapelle Dresden)

Podcast