Gustavo Dudamel se stal důstojníkem Řádu umění a literatury

Dirigent byl vyznamenán prezidentem Macronem v sobotu večer po provedení Toscy, které zahájilo novou sezónu Pařížské opery.

Gustavo Dudamel pochází z Venezuely, kde se v pouhých osmnácti letech stal hudebním ředitelem Symfonického orcherstru Simóna Bolívara. Roku 2004 vyhrál Dirigentskou soutěž Gustava Mahlera pořádanou Bamberskými symfoniky. Roku 2009 byl jmenován šéfdirigentem Losangeleské filharmonie a na této pozici působí dodnes. V Pařížské opeře debutoval v roce 2017. Loni v dubnu pak bylo oznámeno, že se k 1. srpnu 2021 Dudamel stane na této prestižní scéně hudebním ředitelem se smlouvou na šest sezón.

Francouzský Řád umění a literatury, který uděluje francouzské ministerstvo kultury nejen francouzským občanům za významné zásluhy na kulturním poli, už Gustavo Dudamel jednou dostal. Stalo se tak v roce 2009, kdy byl pasován na "rytíře" Řádu umění a literatury ještě před třicátým rokem věku. Francouzským občanům se přitom, na rozdíl od cizinců, toto vyznamenání uděluje až od třiceti let.

Na "důstojníka" Řádu umění a literatury byl Dudamel nyní povýšen francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, a to v sobotu po představení Pucciniho opery Tosca, jíž Pařížská opera zahájila novou sezónu. Dudamelův domovský orchestr, Losangelská filharmonie, svému šéfovi ihned poblahopřál na sociálních sítích:

"Připojte se, prosím, k nejupřímnějším gratulacím našemu hudebnímu a uměleckému řediteli, který byl Francií jmenován důstojníkem Řádu umění a literatury. Je to velice zasloužená pocta," uvedl americký orchestr na Twitteru.

Foto: Profimedia

Podcast