Kdo je nominován na Grammy 2024 za klasickou hudbu? Téměř samí Američané

Šanci mají opět převážně osobnosti americké hudební scény, například Gustavo Dudamel, Andy Akiho, Lawrence Brownlee, Yannick Nézet-Séguin, ale i britský skladatel Thomas Adès. Slavnostní předávání prestižních amerických cen pro nejlepší hudební nahrávky proběhne 4. února příštího roku.

Kompletní nominace na americké ceny Grammy 2024 byly zveřejněny před několika dny. Jde už o 66. ročník, slavnostní předávání proběhne 4. února. Z celkových 94 kategorií jich je 10 (včetně ceny pro zvukaře a producenty) věnováno klasické hudbě.

Na seznamu nominovaných opět najdeme, až na nečetné výjimky, především výrazná jména americké hudební scény. Cenu za nejlepší orchestrální nahrávku si mohou odnést například Yannick Nézet-Séguin (hudební ředitel Metropolitní opery a Filadelfského orchestru) za nahrávku děl afroamerických skladatelů Williama Dawsona a Florence Price, ale také Gustavo Dudamel (šéfdirigent Losangeleské filharmonie a budoucí šéfdirigent Newyorské filharmonie) za nahrávku velkolepého baletu Dante současného britského autora Thomase Adèse. Jako jediné neamerické těleso bude v této kategorii soutěžit Symfonický orchestr Nizozemského rozhlasu, ovšem s americkou dirigentkou Karinou Canellakis.

yannick nezet seguin.jpg
  • Yannick Nézet-Séguin (©Hans Van Der Woerd)

Zmíněný Adèsův postmoderní balet podle Danteho Božské komedie je také nominován na cenu za nejlepší současnou klasickou kompozici a nominaci má rovněž producent nahrávky David Frost. Ten stojí třeba i za nahrávkou pianistky Yuji Wang The American Project (Americký projekt), jež je zároveň nominována na nejlepší sólový instrumentální výkon, nebo za nahrávkou opery Champion skladatele a jazzového trumpetisty Terence Blancharda, která soutěží v operní kategorii.

Mezi třemi nominovanými operními nahrávkami nenajdeme žádné dílo evropského operního kánonu, naopak jsou to všechno opery žijících amerických skladatelů: kromě zmíněného Blanchardova Championa ještě také opery The Lord Of Cries a Black Lodge skladatelů Johna Corigliana a Davida T. Littla. Současní američtí autoři ostatně dominují i skladatelské kategorii, kde jsou - kromě Brita Adèse - nominovaní samí Američané: Andy Akiho, William Brittelle, Missy Mazzoli a Jessie Montgomery.

17a5dcd9-6e9b-49d2-ae47-4d20b9cd892e.jfif
  • Skladatel Thomas Adès (©Marco Borggreve)

Výhradně američtí zpěváci jsou nominováni i za nejlepší klasické vokální album: kontratenorista Reginald Mobley, tenoristé Karim Sulayman a Lawrence Brownlee a sopranistky Laura Strickling a Julia Bullock. Na domácí, americkou scénu se jednoznačně soustředí také kategorie instrumentální a komorní hudby. Jako sólisté jsou nominováni jsou již zmínění Yuja Wang a Andy Akiho, houslista Curtis Stewart (jehož nominace v klasické kategorii už předloni vzbudila kontroverze), violoncellista Seth Parker Woods a kontrabasista Robert Black - kromě čínské pianistky všechno Američané.

V komorní kategorii se pak objevují i matadoři americké scény Yo-Yo Ma a Emanuel Ax nebo album přímo nazvané American Stories (Americké příběhy). Ať už tedy Grammy v klasických kategoriích vyhraje kdokoli, ceny pravděpodobně neopustí hranice USA. Poznatek z minulých ročníků, že Grammy jsou - alespoň v kategoriích klasické hudby - cenami americkými, nikoli celosvětovými, se tentokrát zdá být ještě silnější.

Yo-Yo_Ma_-_World_Economic_Forum_Annual_Meeting_Davos_2008_(cropped).jpg
  • Yo-Yo Ma (©Andy Mettler)

Úvodní foto: skladatel a trumpetista Terence Blanchard (©Cedric Angeles)

Podcast