Klimatičtí aktivisté včera přerušili premiéru Tannhäusera v Metropolitní opeře

K incidentu došlo večer 30. listopadu v Metropolitní opeře v New Yorku. Protestující přiměli personál stáhnout oponu během druhého jednání. O necelou půlhodinu později představení pokračovalo.

K dalšímu přerušení hudební produkce ze strany klimatických aktivistů došlo včera 30. listopadu v Metropolitní opeře v New Yorku. Tentokrát se jednalo o premiéru nové inscenace opery Tannhäuser německého skladatele Richarda Wagnera. O události informoval deník New York Times.

Za akcí stálo hnutí Extinction Rebellion. Podle generálního manažera operního domu Petera Gelba aktivisté během představení rozvinuli bannery s nápisem ‘No Opera On A Dead Planet’ (Žádná opera na mrtvé planetě). Z balkónů na obou stranách sálu se údajně ozývaly výkřiky "No opera!"

V následném zmatku byla stažena opona v průběhu 2. jednání opery. Trvalo asi osm minut, než byli protestující z balkónů vyvedeni. Opona se následně opět otevřela, ovšem záhy došlo k dalšímu přerušení, způsobenému vykřikující ženou v obecenstvu. Ta byla posléze také vyvedena.

Podle webu Opera Wire Peter Gelb následně osobně vyšel na pódium a publikum ujistil, že představení bude pokračovat, ovšem se zapnutými světly v sále, aby ochranka mohla případné další narušitele snadno identifikovat. Celkový čas zdržení představení se údajně blížil půlhodině.

Tento incident byl dalším z řady podobných situací, které se na koncertech klasické hudby během posledních měsíců odehrály. Začátkem letošního roku například hnutí Last Generation plánovalo narušit novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, k čemuž nakonec nedošlo. Loni na podzim se členové téže skupiny přilepili k zábradlí dirigentského stupně v Labské filharmonii v Hamburku. Aktivisté ze skupiny Just Stop Oil, usilující o zákaz fosilních paliv ve Velké Británii, pro změnu letos v létě narušili představení opery Dialogy karmelitek na Operním festivalu v Glyndebourne.

Neobvyklým způsobem obdobný případ řešil v září na Lucernském festivalu dirigent Vladimir Jurowski. Přerušil provedení Symfonie č.4 skladatele Antona Brucknera a namísto vyvedení ze sálu poskytl aktivistům z hnutí Renovate Switzerland prostor k poklidnému vyjádření, přičemž moderoval vzrušené emoce v sále. Následně koncert pokračoval.

Foto: Metropolitní opera (©Lydia Liu)

Podcast