Letošní nominace na Oscara za filmovou hudbu. John Williams má padesátou čtvrtou

Ceny americké Akademie filmového umění a věd za rok 2023 budou v Hollywoodu vyhlášeny 10. března.

V hollywoodském Dolby Theatre budou 10. března 2024 opět předány nejslavnější filmové ceny na světě Oscar. Poprvé se udílely už před 95 lety - v roce 1929, cena za nejlepší filmovou hudbu pak byla poprvé předána v roce 1935.

Rekordmanem v počtu získaných cen za filmovou hudbu je stále Alfred Newman, který tuto kategorii vyhrál devětkrát. Pět těchto ocenění pak získal John Williams, který letos v únoru oslaví 92. narozeniny a který je i mezi letošními nominovanými. Jde už o jeho 54. nominaci na Oscara, čímž se v historii těchto cen stal vůbec nejstarší nominovanou osobou a zároveň držitelem největšího počtu nominací po Waltovi Disneym.

John Williams si nominaci za rok 2023 vysloužil hudbou k filmu Indiana Jones a nástroj osudu, o kterém prohlásil, že bude jeho poslední filmovou partiturou. V rámci tohoto soundtracku věnoval také houslové sólo své blízké spolupracovnici - slavné německé klasické houslistce Anne-Sophie Mutter.

Mezi dalšími letošními nominovanými jsou Laura Karpman za hudbu k filmu American Fiction, švédský skladatel Ludwig Göransson za hudbu k filmu Oppenheimer, mladý Angličan Jerskin Fendrix za hudbu k surrealistické komedii Chudáčci, a in memoriam také loni zesnulý skladatel Robbie Robertson za hudbu k historickému dramatu režiséra Martina Scorseseho s názvem Zabijáci rozkvetlého měsíce.

Foto: John Williams (©Emma McIntyre)

Podcast