Marek Šulc o dirigentské kariéře Jakuba Hrůši, příštího hudebního ředitele Covent Garden

Od roku 2025 nastoupí český dirigent Jakub Hrůša na prestižní pozici hudebního ředitele Královské opery v Covent Garden v Londýně.

V dopoledním vysílání rádia Classic Praha 25.10. hovořil o jeho dirigentské kariéře Marek Šulc, pedagog Katedry hudební produkce HAMU, který byl na této škole zároveň Hrůšovým spolužákem.

V současnosti nejúspěšnější český dirigent Jakub Hrůša se od září 2025 stane novým hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden. V této funkci vystřídá Antonia Pappana, který v roce 2024 odejde po dlouhých 22 letech. Do té doby bude Hrůša zastávat pozici takzvaného designovaného hudebního ředitele. Stane se teprve sedmým hudebním ředitelem v poválečných dějinách anglického operního domu, který v 50. letech minulého století již jednou vedl Čech - Rafael Kubelík.

Jaká je atmosféra na zkouškách Jakuba Hrůši? Projevoval se jako výrazný talent už během studií na HAMU? Jaké má zkušenosti coby operní dirigent? A proč se právě čeští dirigenti a česká hudba těší takové popularitě ve Velké Británii?

Nejen o tom hovořil v dopoledním vysílání rádia Classic Praha 25. října 2022 Marek Šulc, bývalý moderátor a hudební ředitel rádia Classic Praha, někdejší spolužák Jakuba Hrůši na HAMU a v současnosti pedagog na Katedře hudební produkce tamtéž.

galerie-1-1.jpg

Marek Šulc (foto: Martin Špelda)

Úvodní foto: Jakub Hrůša (autor Petr Chodura)

Podcast