Met zřejmě letos neotevře, na Broadwayi bude už v září plno

O vyhlídkách newyorské kulturní scény pojednávala v uplynulých dnech americká média.

Jak informoval koncem dubna portál Opera Wire, Metropolitní opera v New Yorku - jedna z předních světových operních scén - se zřejmě otevře veřejnosti až v roce 2022. Uvedla to mezinárodní odborová organizace IATSE, která zastupuje "kulisáky" a další divadelní technické pracovníky.

Instituci prakticky po celou dobu koronavirové pandemie provázejí medializované aféry týkající se platů zaměstnanců, včetně orchestrálních hráčů (čtěte například zde). V prosinci pak opera v rámci úspor nabídla svých technickým pracovníkům týdenní plat 1500 dolarů, tedy v přepočtu necelých 32 000 korun týdně, pokud jejich odbory odsouhlasí dlouhodobé snížení platů o 30% - to by se týkalo i období, kdy koronavirová krize pomine a do sálu se vrátí diváci.

Odboráři z IATSE přitom uvádějí, že se snaží s vedením Metropolitní opery jednat. Obviňují však generálního ředitele Petera Gelba, že jakákoli vyjednávání urputně a dlouhodobě odmítá. V některých tvrdších vyjádřeních Gelbovi dokonce vyčítají, že "zradil vlastní zaměstnance," zatímco "si sedí ve svém luxusním manhattanském bytě, který mu poskytuje operní společnost." Jeho vlastní plat (spolu s odměnami) přitom podle nich přesahuje 2 miliony dolarů ročně.

Sám Gelb tvrdí, že úsporná opatření jsou jediným způsobem, jak Metropolitní operu udržet naživu, ačkoliv si prý uvědomuje, jak jsou pro zaměstnance bolestivá.

Krize v Metropolitní opeře je tedy - zdá se - velmi hluboká a provoz divadla v nejbližší budoucnosti je vážně ohrožen. Oproti tomu muzikálová divadla na Broadwayi, která kvůli koronaviru nehrají už od loňského března, se již těší na znovuotevření. Už 14. září by mohla obsadit až 100% své divácké kapacity; uvedl to guvernér státu New York Andrew Cuomo. Vstupenky se začnou prodávat již během tohoto měsíce května. Podla Cuoma leží broadwayská muzikálová scéna "v samém jádru newyorské identity" - zdůraznil přitom také význam muzikálového odvětví pro městskou ekonomiku. Zatímco milovníci opery si tedy v New Yorku ještě nějaký čas na své nepřijdou, příznivci muzikálu se již mohou těšit na konec léta.

Foto: Profimedia

Podcast