Nicola Benedetti má další práci: bude čestnou prezidentkou Skotské královské konzervatoře.

Vytížená čtyřiatřicetiletá skotská houslová virtuoska byla už letos jmenována také novou ředitelkou Edinburského festivalu. Krom toho se věnuje své vlastní koncertní činnosti a podpoře mladých hudebníků. Nyní jí navíc ještě přibude povinnost reprezentovat prestižní hudební školu.

Nicola Benedetti je jednou z nejexponovanějších mladých tváří současné klasické hudby a přední hudební reprezentantkou svého rodného Skotska. Vedle koncertování podporuje hudební vzdělanost prostřednictvím své nadace Benedetti Foundation a letos byla rovněž jmenována novou ředitelkou velkolepé skotské kulturní přehlídky s celosvětovou účastí: Edinburského mezinárodního festivalu (více čtěte zde). Od října 2022 se tak stane historicky první ženou a prvním občanem skotské národnosti v této funkci. Edinburský mezinárodní festival opery, klasické hudby, tance a divadla má pětasedmdesátiletou tradici a koná se ve skotském hlavním městě souběžně s dalšími slavnostmi, pořádanými pod souhrnným názvem Edinburgh Festival Fringe. V roce 2019 - tedy před koronavirovou pandemií - tak například některý z edinburských letních festivalů navštívilo přes milion osob. (Článek o nové koncertní síni, která se má v Edinburghu otevřít v roce 2026 a sloužit i pro festivalové účely, čtěte zde).

Navzdory už nyní mimořádnému objemu aktivit a povinností Nicola Benedetti nastoupí ještě do další funkce. Během příštích pěti let bude takzvanou čestnou prezidentkou Skotské královské konzervatoře. Náplň její práce bude obnášet zastupování školy při oficiálních příležitostech nebo účast na promocích. Na této reprezentační pozici se tak připojí k řadě slavných jmen bývalých čestných prezidentů, mezi nimiž jsou třeba i skladatel Ralph Vaughan Williams, zpěvačka Janet Baker, dirigent Alexander Gibson či herečka Judi Dench.

Pozici viceprezidentky konzervatoře po boku Nicoly Benedetti pak zaujme Bridget McConnell, která nedávno oznámila odchod z čela charitativní organizace Glasgow Life rozvíjející kulturní život v největším skotském městě.

Ředitel Skotské královské konzervatoře, skladatel a klavírista Jeffrey Sharkey, ke jmenování nové prezidentky a viceprezidentky uvedl, že škola v obou ženách získala "vzory pro mládež a kulturní lídryně mezinárodního formátu, které jsou vzdělanými a vášnivými zastánkyněmi síly umění. Jsem nadšený a hrdý, že se stanou součástí naší komunity." Sama Nicola Benedetti pak řekla, že je pro ni ctí stát se čestnou prezidentkou konzervatoře právě v roce, kdy instituce slaví 175. výročí svého založení.

Hudební publicista Norman Lebrecht na svém blogu Slipped Disc připojil ke zprávě poznámku, že Benedetti sama je držitelkou devíti čestných titulů, takže na promocích a akademických ceremoniálech se jistě bude cítit jako ryba ve vodě.

Foto: Profimedia

Podcast