Novinky z evropských orchestrů: Manfred Honeck bude čestným dirigentem Bamberských symfoniků, Mirga Gražinytė-Tyla má staronové místo v Birminghamu

Manfred Honeck bude pátým čestným dirigentem Bamberského symfonického orchestru. Mirga Gražinytė-Tyla, bývalá šéfdirigentka a současná hlavní hostující dirigentka Symfonického orchestru města Birminghamu, tam bude od prosince nově mít titul "associate artist".

V uplynulých dnech bylo oznámeno obsazení dvou dirigentských pozic u dvou významných evropských orchestrů. Rakouský dirigent Manfred Honeck získá (jako pátý dirigent v historii) titul čestného dirigenta Bamberského symfonického orchestru, jehož šéfdirigentem je Jakub Hrůša.

Honeck s orchestrem spolupracuje pravidelně už prakticky od počátků své kariéry, za posledních 32 let je řídil na úctyhodných 109 koncertech. V mládí byl violistou Vídeňské filharmonie a asistentem Claudia Abbada. Aktuálně je šéfdirigentem amerického Pittsburského symfonického orchestru, v minulosti byl i šéfdirigentem Symfonického orchestru Švédského rozhlasu, Státní opery ve Stuttgartu a hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie.

"S vděčností se dívám nazpátek na tu spoustu let, během kterých jsem průběžně spolupracoval s Bamberským symfonickým orchestrem. Významně mě podporovali jako mladého dirigenta, což pro mě stále mnoho znamená," uvedl Manfred Honeck, před nímž se už čestnými dirigenty německého tělesa stali také Eugen Jochum, Horst Stein, Herbert Blomstedt a Christoph Eschenbach.

Birminghamská rošáda funkcí

Novou pozici "associate artist", podobnou "rezidenčnímu umělci", bude u Symfonického orchestru města Birminghamu od prosince zastávat litevská dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla, která byla v letech 2016-2022 jeho šéfdirigentkou. Ve funkci ji vystřídal Japonec Kazuki Yamada, zatímco Gražinytė-Tyla se stala "hlavní hostující dirigentkou", aby se mohla více věnovat rodině.

V birminghamském dirigentském týmu teď bude kromě šéfdirigenta Yamady spolupracovat ještě s Michael Sealem, který má pro změnu titul "associate conductor", a dvěma novými asistentkami, jimiž se v této sezóně staly Rita Castro Blanco a Charlotte Corderoy.

mirga.jpg
  • Mirga Gražinytė-Tyla (©Drew A. Kelley)

Úvodní foto: Manfred Honeck (©Felix Broede)

Podcast