Rakouský basista Günther Groissböck zrušil celou sezónu v Metropolitní opeře, aby mohl být více doma s rodinou

Zpěvák na sociálních sítích označil dlouhé odloučení od rodiny za "nejtemnější stránku svého povolání" a rozhodl se proto, že se během sezóny 2023/2024 zřekne vystupování v nejprestižnějším operní domě světa - Metropolitní opeře v New Yorku.

Rakouský basista Günther Groissböck je světovou operní hvězdou. Pražské publikum mělo možnost jej vidět začátkem aktuální sezóny v Národním divadle v roli Vodníka v Rusalce. Pěvec je nicméně také pravidelným hostem nejslavnějších světových operních scén jako Teatro alla Scala, Vídeňská státní opera, Německá opera Berlín, Pařížská národní opera a také Metropolitní opera v New Yorku - nejslavnější z amerických operních scén.

Rodinné důvody nicméně umělce přiměly k tomu, aby se vystupování ve Spojených státech amerických v příští sezóně 2023/2024 vzdal, byť se jedná o Metropolitní operu. S odkazem na pěvcovy sociální sítě informaci včera přinesl web OperaWire.

"Je to vždy trochu zklamání, když je ohlášena nová sezóna a vy nejste její součástí. Ale bylo to moje rozhodnutí, zůstat během sezóny 2023/2024 o něco více v Evropě s rodinou. Je to určitě ta nejtemnější stránka mého "povolání" (které je samozřejmě mnohem víc, než toto slovo dovede vyjádřit!), být tak často a tak dlouho daleko od domova. Jsem vděčný a šťastný, že Peter Gelb a Metropolitní opera mě velkoryse zprostili mých smluvních závazků pro příští sezónu s dvěma inscenacemi, které se mi opravdu líbily, ale ve kterých už jsem se objevil: v roce 2015 v Tannhäuserovi a v roce 2010 v Bohémě," napsal Groissböck.

Basista dále uvedl, že v aktuální sezóně 2022/2023 jej v Metropolitní opeře ještě čeká celkem 17 vystoupení v operách Lohengrin a Růžový kavalír.

O problematice vyvážení osobního a profesního života při budování mezinárodní operní kariéry tady na rádiu Classic Praha nedávno hovořil také tenorista Pene Pati, který byl hostem pořadu Hudba v miléniu. "Teď jsem na začátku své kariéry, takže tak nějak beru všechno, protože si potřebuju vybudovat jméno. Ale časem si uvědomíte, že život je i o jiných věcech. Je pro mě stejně důležité, abych trávil čas se svou ženou, s kamarády, nebo i o samotě, abych mohl přemýšlet. Takže to není pořád jenom „opera, opera, opera!“… Čím dál jasněji vidím, že i jiné věci jsou důležité," uvedl v rozhovoru pěvec. Dodal, že osobně zná řadu lidí, kteří jsou "úspěšní, ale ne doopravdy šťastní," protože umění obětovali příliš mnoho a řadu věcí v životě nestihli.

Foto: Günther Groissböck (©Profimedia)

Podcast