Recitály světových pianistů budou online z Varšavy

Už dnes mohou posluchači po celém světě sledovat živý streaming z koncertu varšavského festivalu Chopin a jeho Evropa. Přestaví se na něm jeden z laureátů Chopinovy soutěže, Kyohei Sorita.

Festival Chopin a jeho Evropa přivádí na pódium varšavské filahrmonie jednak soubory historicky poučené interpretace, a jednak nositele cen z Mezinárodní soutěže Fryderyka Chopina. Jeho stálým hostem je také pražský soubor Collegium 1704, který vystoupil i letos.

Na festivalu, který chce postavit Chopinovu hudbu do širokého kontextu jeho předchůdců, současníků i následovníků, se i letos představí postupně všichni nositelé ceny ze soutěže: Alexander Gadjiev, Martín García García, Kyohei Sorita, Aimi Kobayashi a nakonec absolutní vítěz, Bruce Liu.

Tyto výtečné pianisty mohou posluchači sledovat online na youtubovém kanálu Institutu Fryderyka Chopina, nebo na tomto odkazu. Youtube kanál institutu nabízí rovněž bohatý archiv záznamů soutěžních vystoupení, takže pro milovníka hudby tohoto polsko-francouzského romantika se tu nabízí mnoho hodin nádherných interpretačních výkonů.
Streamy a záznamy se navíc vyznačují prvotřídní kvalitou, takže neváhejte a pozvěte špičku světových pianistů do svého pokoje.

Rozezní se i klavír Chopinovy doby

Už dnes v 17 hodin vystoupí Japonec Kyohei Sorita (na titulním snímku), který zaujal porotu a publikum loňské Chopinovy soutěže svou nonšalantní, citlivou hrou s velkým nadhledem. Sorita provede virtuózní úpravy Bachovy Chaconny d moll od Feruccia Busoniho, skladby Johannese Brahmse a samozřejmě i Chopinovy.

Subtilní umění Aimi Kobayashi si ve skladbách Roberta Schumanna, Franze Schuberta a Chopina můžete vychutnat v pondělí 22. 8. od 18 hodin.

Na symfonických koncertech se představí Francesco Piemontesi (23. 8.), Jan Lisiecki (24. 8.) nebo Kate Liu spolu s polskou klavírní legendou, Januszem Olejniczakem (25. 8.).

Liu_finale.jpg

Poslední vítěz soutěže, která se koná jednou za 5 let, kanadský pianista Bruce Liu (na snímku), vystoupí v pátek 26. 8. od 21 hodin s doprovodem Orchestru 18. století na dobový klavír a ve středu 31. 8. jej bude možné slyšet na nástroj moderní. Závěrečný koncert od 20 hodin za doprovodu Royal Philharmonic Orchestra (diriguje Vasily Petrenko) přinese Chopinův koncert f moll a hudbu Stanisława Moniuszka a Jeana Sibelia.

Kompletní program festivalu je k dispozici zde.

Foto: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina

Podcast