Vítězové cen Grammy 2024 v kategoriích klasické hudby

V noci na dnešek byly předány americké ceny Grammy pro nejlepší nahrávky vydané v roce 2023. Uspěli například Gustavo Dudamel, Yuja Wang, Yannick Nézet-Séguin nebo Julia Bullock.

V noci ze 4. na 5. února 2024 probíhal 66. ročník předávání cen americké hudební akademie pro nejlepší hudební nahrávky. Z celkových 94 kategorií bylo 10 (včetně ceny pro zvukaře a producenty) věnováno klasické hudbě. V oblasti populární hudby uspěly především popové zpěvačky - Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish. Letošnímu ceremoniálu se nevyhnul také skandál spojený s rapperem zvaným Killer Mike, který získal tři ceny (včetně nejlepšího rapového alba), v průběhu večera byl však zatčen policií a odveden ze sálu.

Terence-Blanchard-JM2024.jpg
  • Terence Blanchard (©Cedric Angeles)

Jak napověděl už seznam nominovaných nahrávek, zveřejněný v listopadu loňského roku, jsou tyto ceny velmi silně zaměřeny na americkou hudební scénu. S albem The American Project (Americký projekt) zvítězila klavíristka Yuja Wang v kategorii "nejlepší sólové instrumentální klasické album". V operní kategorii uspěla nahrávka opery Champion afroamerického skladatele a trumpetisty Terence Blancharda, kterou v newyorské Metropolitní opeře dirigoval Yannick Nézet-Séguin. Cenu za nejlepší klasické orchestrální album si odnesl Gustavo Dudamel s Losangeleskou filharmonií za nahrávku baletu Dante současného britského skladatele Thomase Adèse.

Thomas-Ad‚s-Conducting022-ё2019-Marco-Borggreve.jpg
  • Thomas Adès (©Marco Borggreve)

Americká sopranistka Julia Bullock byla oceněna za nejlepší klasické sólové vokální album Walking In The Dark. Nejlepší současnou klasickou skladbou byla vyhlášena kompozice Rounds skladatelky Jessie Montgomery, rovněž Američanky. Vokální soubor Roomful Of Teeth ze státu Massachusetts zvítězil v komorní kategorii se svým albem Rough Magic. Cena pro nejlepší sborovou nahrávku pak přece jen putovala za hranice Spojených států, a to do Finska: v této kategorii zvítězil Helsinský komorní sbor vedený sbormistrem Nilsem Schweckendiekem, který natočil skladbu Reconnaissance loni zesnulé autorky Kaiji Saariaho.

julia-bullock-allison-michael-orenstein.jpg
  • Julia Bullock (©Alison Michael Orenstein)

Úvodní foto: Gustavo Dudamel a Yuja Wang (©Mark Allan)

Podcast