Daniel Barenboim dnes rezignoval na funkci hudebního ředitele Berlínské státní opery

Dirigent a klavírista to oznámil na sociálních sítích, kde také zveřejnil osobní prohlášení. Barenboimovi bylo v listopadu 80 let a dlouhodobě se potýká se zdravotními problémy.

"Bohužel se mé zdraví během uplynulého roku výrazně zhoršilo," uvedl Daniel Barenboim v prohlášení, které bylo dnes zveřejněno na jeho facebookové stránce. "Nejsem schopen nadále vystupovat na úrovni, která je od hudebního ředitele právem požadována. Žádám vás proto o pochopení skutečnosti, že se své funkce k 31. lednu 2023 vzdávám," píše dále umělec. Hudebním ředitelem berlínské Státní opery Pod lipami byl přes třicet let - od roku 1992.

"Věřím, že jsme se Státní operou měli na sebe navzájem štěstí. Obzvláště jsem hrdý na to, že si mě Staatskapelle zvolila za svého doživotního šéfdirigenta. Během let jsme se stali hudební rodinou a zůstaneme jí i nadále. Všech členů Staatskapelle si velice vážím, včetně těch, kteří už orchestr opustili."

Barenboim dále vyjádřil své uznání sólistům, sboru a dalším pracovníkům Státní opery. Poděkoval své osobní asistentce Antje Werkmeister, bývalé kancléřce Angele Merkelové, bývalému předsedovi Německého spolkového sněmu Wolfgangovi Schäublemu a berlínskému senátorovi pro kulturu Klausi Ledererovi.

Závěrem prohlášení nicméně Barenboim slíbil, že se bude hudbě věnovat i nadále a že bude v budoucnosti připraven Staatskapelle Berlin s radostí dirigovat.

Daniel Barenboim oslavil 15. listopadu 80 narozeniny. Plánovaný narozeninový koncert, který měl odehrát právě se Staatskapelle Berlin, musel nicméně zrušit kvůli zdravotním problémům, se kterými se potýká dlouhodobě. Již předtím oznámil, že musí omezit svá dirigentská vystoupení kvůli "závažnému neurologickému onemocenění, které mu bylo diagnostikováno." Před několika dny se také objevila zpráva, že se narychlo mění program koncertů s Berlínskou filharmonií a Marthou Argerich, které bude Barenboim dirigovat během tohoto víkendu - od 6. do 8. ledna.

Foto: Profimedia

Podcast