Dramatický odchod šéfdirigenta Sanfranciských symfoniků. Esa-Pekka Salonen měl neshody s výkonným vedením

Finský dirigent Esa-Pekka Salonen opustí příští rok místo hudebního ředitele jednoho z předních amerických symfonických orchestrů. Rozhodnutí vzbudilo značnou mediální pozornost. Důvodem jsou podle dirigenta především chystané úspory, které nejsou v souladu s jeho uměleckými záměry.

Esa-Pekka Salonen oznámil svůj odchod z čela Sanfranciských symfoniků ve čtvrtek. Pětašedesátiletý helsinský rodák byl šéfdirigentem kalifornského tělesa od roku 2020. Dříve mimo jiné umělecky vedl i Švédský rozhlasový orchestr (1984–1995) a Losangeleskou filharmonii (1992-2009).

Ačkoli tato jeho předchozí funkční období byla relativně dlouhá, svou současnou pětiletou smlouvu v San Franciscu, platnou do příštího roku 2025, už neprodlouží. O události informovala řada médií včetně New York Times.

Salonen uvedl, že příčinou jeho odchodu jsou rozpory s výkonným vedením orchestru: „Rozhodl jsem se nepokračovat ve funkci hudebního ředitele Sanfranciských symfoniků, protože se správní radou nesdílíme stejné záměry ohledně budoucnosti této instituce.“

Finský dirigent je proslulý svými progresivními a inovativními ideály, uváděním soudobé hudby i zapojováním moderních technologií - v očích manažerů tedy finančně náročnými projekty. Sanfranciský orchestr přitom po finanční stránce, stejně jako mnoho jiných kulturních institucí, poznamenala koronavirová pandemie a četné rušení koncertů. I tak ovšem organizace podle New York Times letos hospodaří s částkou 315 milionů dolarů (asi 7 a čtvrt miliardy českých korun) - jednou z největších na americké orchestrální scéně a o 42 milionů vyšší než v roce 2019.

Přestože náznaky neshod mezi Salonenem a výkonným vedením existovaly už dříve, řada orchestrálních hráčů je z dirigentova odchodu šokována, například dlouholetý violista orchestru David Gaudry: „Tušili jsme, že mezi hudebním ředitelem a správní radou není všechno v pořádku, když bylo zrušeno turné po Evropě plánované na září 2025. To byl dramatický, bezprecedentní krok,“ uvedl Gaudry pro National Public Radio.

Salonen řekl finskému deníku Helsingin Sanomat, že se nechystá zaujmout žádné nové šéfdirigentské místo - rozhodně ne v nejbližší době a možná už vůbec nikdy. Ve Spojených státech je v současné době uvolněných prestižních šéfdirigentských pozic celá řada: James Conlon oznámil před pár dny konec v Losangeleské opeře, stále ještě nebyl ohlášen nástupce Riccarda Mutiho v čele Chicagských symfoniků, od Losangelské filharmonie odejde Gustavo Dudamel k Newyorským filharmonikům se začátkem sezóny 2026/2027 a Franz-Welser Möst od roku 2027 už nebude pokračovat jako šéfdirigent Clevelandského orchestru.

Foto: Esa-Pekka Salonen (©Andrew Eccles)

Podcast