Nicola Benedetti se stala nejmladší držitelkou ocenění Edinburgh Award

Houslistka byla oceněna představenstvem skotského hlavního města za svou práci ředitelky Edinburského festivalu. Mezi laureáty se zařadila například po bok spisovatelky J.K. Rownlingové a dalších.

Ocenění Edinburgh Award udílí skotské hlavní město každoročně od roku 2007 osobnostem, které se o Edinburgh pozitivně zasloužily a získaly mu celonárodní i mezinárodní uznání. Laureátem musí být edinburský rodák nebo rezident, který ve městě žije posledních 12 měsíců, či osoba s městem jinak významně spojená. Rovněž nesmí být aktivním politikem.

Cena za rok 2023 putovala do rukou Nicoly Benedetti, která má letos za sebou první ročník ve funkci ředitelky slavného mezinárodního Edinburského festivalu. Ve věku 36 let je historicky nejmladší osobou, která ocenění získala. Mezi laureáty z minulých let patří například spisovatelé J.K. Rowlingová a Ian Rankin, výtvarnice Elizabeth Blackadder nebo vědec a lidskoprávní aktivista Geoff Palmer. Oceněn byl v roce 2021 i Fergus Linehan, předchozí ředitel Edinburského festivalu.

Ačkoli má Nicola Benedetti po obou rodičích italské předky, je hrdou Skotkou a patří mezi nejvýraznější reprezentanty skotské kultury a umění ve světě. Houslová virtuoska je mimo jiné také čestnou prezidentkou Skotské královské konzervatoře a hudební vzdělání podporuje i prostřednictvím své nadace Benedetti Foundation. Je držitelkou Ceny Grammy řady čestných doktorátů a vyznamenání, mimo jiné i komandérkou Řádu britského impéria. Ředitelkou mezinárodního festivalu v Edinburghu se stala loni jako historicky první žena i první osoba skotské národnosti.

"Jsem vděčná městu Edinburgh, že si uvědomuje důležitost umění a jeho význam pro náš způsob života. Jak se prohlubuje můj vztah k Edinburskému mezinárodnímu festivalu, toto ocenění, stejně jako podpora občanů města, posiluje mou oddanost našemu poslání: nadále vítat v našem domově lidi napříč celou společností a poskytovat jim umělecké zážitky, na které nikdy nezapomenou," uvedla houslistka.

Foto: Nicola Benedetti (©Andy Gotts)

Podcast