Příštím šéfdirigentem Chicagských symfoniků bude Klaus Mäkelä

Vytížený finský dirigent se stane nástupcem Riccarda Mutiho ve funkci hudebního ředitele Chicagského symfonického orchestru. V současnosti je Mäkelä také šéfdirigentem Pařížského orchestru a Filharmonie Oslo, od roku 2027 se má stát i šéfdirigentem Orchestru Concertgebouw.

Chicagský symfonický orchestr včera zveřejnil dlouho očekávané jméno svého budoucího, v pořadí jedenáctého hudebního ředitele. Po dvaaosmdesátiletém Riccardovi Mutim (který ve funkci skončil začátkem této sezóny a stal se hudebním ředitelem emeritním) toto prestižní místo od roku 2027 převezme osmadvacetiletý finský dirigent Klaus Mäkelä.

Jeho „kumulace funkcí“ je i ve světě klasické hudby mimořádná: Mäkelä je od roku 2020 šéfdirigentem Filharmonie Oslo, od roku 2021 stojí v čele Pařížského orchestru a od roku 2027 - tedy stejného roku, kdy se má stát šéfdirigentem Chicagských symfoniků - zároveň povede i nizozemský Orchestr Concertgebouw.

„Od sezóny 2027/2028 budou má partnerství s Chicagskými symfoniky a s Královským orchestrem Concertgebouw mými hlavními závazky. Do té doby zůstanu plně oddaný své stále pokračující spolupráci s Pařížským orchestrem a Filharmonií Oslo,“ vysvětluje Mäkelä.

Jeho přítomnost v Chicagu tudíž bude v této a v příštích sezónách narůstat postupně. Během tohoto týdne bude řídit tři koncerty 4.4., 5.4. a 6.4., na nichž zazní Symfonie č. 10 a Violoncellový koncert č.1 skladatele Dmitrije Šostakoviče. V příští sezóně 2024/2025 už Mäkelä věnuje Chicagu dva koncertní týdny, od září 2027 by pak měl každý rok dirigovat alespoň 10 týdnů na domovské scéně orchestru a další 4 týdny na turné.

Klaus Mäkelä (*1996) loni vystoupil poprvé v Česku na Pražském jaru a jeho nové album tento týden představujeme v rubrice Novinka týdne. Patří mezi finské dirigenty, kteří studovali na Sibeliově akademii u Jormy Panuly a kteří v současnosti dobývají světovou hudební scénu. Jeho „spolužák“ Tarmo Peltokoski, dokonce ještě o čtyři roky mladší, je šéfdirigentem Lotyšského národního symfonického orchestru a Rotterdamské filharmonie, designovaným hudebním ředitelem prestižního francouzského Orchestre national du Capitole de Toulouse a loni podepsal exkluzivní smlouvu s Deutsche Grammophon.

Foto: Klaus Mäkelä (©Heikki Tuuli)

Podcast